Додјела сертификата за полазнике курса Fundamentals of Critical Care Support

Пандемија новог корона вируса још једном нас је подсјетила на значај развијања интензивне медицине као младе гране медицине, посебно у земљама у развоју. У Универзитетском клиничком центру Републике Српске уручени су сертификати љекарима који су успјешно похађали тренинг-курс “Основи лијечења критично обољелих”. Едукацију су прошла 32 љекара из УКЦ РС-а и општих болница Добој, Бијељина, Зворник и Фоча.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске проф. др Владо Ђајић навео је да је УКЦ РС заједно са еминентиним стручњацима из САД кренуо у едукацију здравствених радника из свих здравствених установа у Српској и да ће сертификате добити, сада већ свјетски стручњаци у болницама широм Српске.

Начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ РС проф. др Пеђа Ковачевић подсјетио је да је, захваљујући менаџменту и визионарству генералног директора УКЦ РС, још у јулу прошле године окупљена екипа професора са Медицинског факултета у Бањалуци. Проф. др Ковачевић је додао да је генерални директор дао задатак да буде спроведена едукација медицинских радника, прије свега љекара, те медицинских сестара с циљем да се одговори на други талас пандемије вируса корона, који је дошао на јесен. Додао је да заједничким снагама, од самог менаџмента УКЦ РС, па до сваког љекара који ради у нашој болници тај задатак схваћен врло озбиљно јер, без едукације, преноса знања, без трансфера оних вјештина које знамо, нема лијечења опште популације у Српској.

Специјализант завршне године специјализације из пулмологије из Опште болнице Добој Миленка Бандић Миловац рекла је да су на курсу стекли знања и вјештине у вези са збрињавањем критично обољелих пацијената. Истакла је да је на тај начин омогућено да се у њеној матичној установи оснује јединица интензивног лијечења за ковид позитивне пацијенте која броји 14 кревета и која је до сада успјела да збрине све пацијенте који су били витално угрожени, те да се на тај начин растеретио УКЦ РС. Нагласила је да су у посљедње вријеме болнички капацитети препуњени, због чега је позвала све грађане да се придржавају епидемиолошких мјера и приступе вакцинацији.

Курс је покренуло још 1994. године Америчко удружење интензивиста с циљем да оспособи медицинске професионалце за основе лијечења критично обољелих пацијената. Курс је трајао од септембра прошле године до марта ове године, а прошла су га укупно 32 љекара из УКЦ РС, те општих болница Добој, Бијељина, Зворник и Фоча. Предавачи су били угледни професори са Клинике “Мејо”, а Америчко удружење интензивиста обезбиједило је грант од 100.000 долара, укључујући онлајн програм и уџбенике, те именовало начелника Клинике интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ-а Пеђу Ковачевића да води курс за простор Републике Српске.