Шеф канцеларије СЗО: Ганут сам хуманошћу радника УКЦ РС

Др Фабио Скано, шеф канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ, министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске Ален Шеранић и директор Фонда здравственог осигурања Републике Српске господин Дејан Кустурић посјетили су Универзитетски клинички центар Републике Српске.

Том приликом др Скано заједно са проф. др Ђајићем, министром Шеранићем и господином Кустурићем обишао је Клинику интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ РС, Одјел ЦОВИД Интерно, Одјел ЦОВИД Пулмологију, те ЦОВИД Ургентни центар. Након обиласка уприличен је радни састанак са Пословодством УКЦ РС на челу са проф. др Владом Ђајићем.

Шеф Канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ Фабио Скано рекао је да је ганут хуманошћу и посвећеношћу радника Универзитетског клиничког центра Републике Српске када је ријеч о лијечењу пацијената обољелих од вируса корона. Господин Фабио Скано је рекао да је у УКЦ РС урађено све да пацијенти буду што боље и организованије збринути, што показује и флексибилност ове установе.

Рекао је да је тренутно више од 600 обољелих пацијената од вируса у УКЦ РС што је  највећи број хоспитализованих од почетка пандемије, што говори да је систем пренапрегнут. Зато је важно да се у Српској поштују мјере одржавања физичке дистанце, хигијене, ношења заштитних маски и поштовања изолације. Скано је нагласио да су епидемиолошке мјере битне да се што прије сузбије и обузда епидемија, како би се смањио притисак на здравствени систем.

Генерални директор УКЦ РС проф. др Владо Ђајић рекао је да од почетка пандемије вируса у Српској тренутно највише хоспитализованих, а то је 607 пацијената.

Проф. др Владо Ђајић је рекао да је више од њих 400 на кисеоничкој терапији уз велики број пацијената на респираторима. Додао је да не смијемо да занемаримо присутност болести, умирања људи, а да је тренутно у Клиници интензивне медицине за нехируршке гране и једна породиља на „вјештачким плућима“. Апеловао је на становнике и  препоручио свима двије ствари, а то су одржавање физичке дистанце и ношење маске. Он је нагласио да су се и гости УКЦ РС увјерили да је збрињавање обољелих на високом нивоу и успјешно, те да ниједном пацијенту не недостају најсавременији лијекови и остала потребна подршка. Проф. др Владо Ђајић је рекао да су УКЦ РС одјељења ковид – Интерно и Пулмологија формирана у октобру када је Централни медицински блок УКЦ РС подијељен на два дијела да би се одговорило на велики прилив пацијента у другом таласу пандемије. У том периоду су у Одјељењу ковид Пулмологија постављене инсталације за медицинске гасове да би се обезбиједила додатна мјеста за респираторну подршку тешко обољелима. Уз то, формиран је и ковид Ургентни центар у Сјеверном крилу УКЦ РС гђе се пацијентима са сумњом на вирус и обољелима на једном мјесту пружају комплетне дијагностичке услуге. Ријеч је о лабораторијским претрагама, узимању узорака за ПЦР тестове, радиолошким услугама (ЦТ и РТГ снимака плућа), а дневно на том плану буде прегледано до 200 пацијената. Он је констатовао да се резултати рада УКЦ РС у лијечењу вируса могу поредити са много развијенијим земљама, те да је циљ да се стање на том плану додатно унаприједи.

Директор Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејан Кустурић захвалио је здравственим радницима за надљудску борбу у лијечењу пацијената од вируса, те подсјетио да Фонд, заједно са Владом Републике Српске покрива здравствено осигурање за све грађане. Он је рекао да је одржана финансијска стабилност ФЗО РС, као и то да се за све обезбиједи заштитна опрема од вируса.

Министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске Ален Шеранић рекао је да су посљедње петнаестодневне здравствене мјере власти у вези са сузбијањем ширења вируса корона дале резултате. Додао је да су у претходном периоду бројке заражених биле далеко веће и да ће ускоро бити јасно, на основу обећавајућих података из посљедњих дана, да ли ће такав тренд бити и настављен. Министар здравља и социјалне заштите је рекао да о мјерама не треба пуно полемисати, јер је ријеч и о препорукама СЗО и да те мјере спроводе сви у свијету и у региону. Шеранић је рекао да су саслушали препоруке СЗО када је ријеч о наставку борбе са пандемијом како би био унапријеђен систем лијечења пацијената од вируса и здравствена заштита у Српској. Он је нагласио да је на плану борбе са пандемијом потребна солидарност и издизање изнад свих препуцавања, па и политичких, да би сви из здравствено-економских проблема заједнички изашли што здравији и спремнији. Истакао да је у УКЦ урађена трећа реорганизација, према којој је “убачено” 100 до 150 нових кревета за лијечење пацијената, те да су направљена нова три система за тријажу и да се пацијенти прераспођељују сходно њиховом здравственом стању како би се олакшао рад у УКЦ РС и на најбољи начин збрињавали обољели.