Јединствен приступ у збрињавњу патологије грудног коша и тешко угрожене дисајне функције

 

Медицински тимови Kлинике за торакалну хирургију и Kлинике за анестезију и интензивно лијечење УKЦ РС су урадили компликован оперативни захват код пацијента са тешком респираторном инсуфицијенцијом. Наиме, ријеч је о пацијенту старости 70 година који је ургентно упућен из болнице Фоча у нашу установу због тешке респираторне инсуфицијенције, односно гушења и отежаног дисања због сужења дисајног простора душника на 2мм у грудном кошу до којег је дошло због екстремног увећања штитне жлијезде у врату, а посебно грудном кошу.

Највећи професионални изазов је било то што за овакав случај није могуће обезбједити дисајни пут ни пласирањем ендотрахеалног тубуса, нити трахеотомијом због драматичног сужења душника унутар грудног коша, а самим тим није било могуће уопште увести пацијента у општу анестезију што је додатно отежавало ситуацију.

Након детаљне анализе случаја, медицински тимови Kлинике за торакалну хирургију и Kлинике за анестезију и интензивно лијечење су одлучили да се декомпресија душника и одстрањење џиновске штитне жлијезде уради у специјалној локалној анестезији (билатерални цервикални блок) на потпуно будном пацијенту. Овакав начин операција је већ познат код различитих патологија врата, али у свјетској литератури није забиљежен овакав приступ код патологије грудног коша и тешко угрожене дисајне функције јер је ријеч о операцији екстремно високог ризика.

Хитна операција одстрањења џиновске струме штитне жлијезде из врата и грудног коша је урађена на будном пацијенту уз константну комуникацију са пацијентом. Операција и постоперативни ток су протекли без компликација, а пацијент је без дисајних тегоба и било каквих послиједица отпуштен на кућну његу већ други дан послије операције.

Тим Kлинике за торакалну хирургију је предвођен начелником клинике др Марком Kантаром, а тим Kлинике за анестезију и интензивно лијечење предвођен је др Драганом Милошевићем. Остатак тима су чинили хируршки асистенти др Мирослав Странатић и др Радомир Јеркић;  Данка Kљајић и Пањак Николина – инструментарке; др Весна Вуковић и др Данила Штрбац – љекари специјализанти анестезије; и техничар анестезије Александар Kараманов.