Амбасадор Грчке у БиХ Димитриос Папандреу симболично је уручио чек од 50.000 евра генералном директору Универзитетског клиничког центра Републике Српске проф. др Влади Ђајићу, те изразио наду да ће ова помоћ допринијети борби против пандемије новог корона вируса.

Проф. др Владо Ђајић је истакао да је ово значајна помоћ која ће бити усмјерена за пружање још боље његе обољелих пацијената од Цовида 19. Искористио је прилику да се захвали пријатељској Грчкој за све што је до сада урадила за Републику Српску још од ратних дана када је примала нашу дјецу да бораве у Грчкој, те за све досадашње донације и подршку.

Он је навео да је током састанка упознао грчког амбасадора са радом УКЦ РС, постојећим ресурсима, али и са проблемима са којима се суочава током пандемије. Рекао је да се амбасадор увјерио да имамо врхунску болницу, опремљену са довољним бројем респиратора и заштитне опреме и што је најважније одличним кадром.  Он је подсјетио да је током пандемије у УКЦ РС лијечено 7.300 пацијената од чега је 1.500 било животно угрожено, а у једном тренутку је било 620 хоспитализованих од којих је 80 било на респиратору, а троје на вјештачким плућима.

Његова Екселенција амбасадор Грчке у БиХ Димитриос Папандреоу је рекао да је УКЦ РС одлична здравствена установа, те да је имао прилику да чује каква је епидемиолошка ситуација у Републици Српској. Додао је да се нада да ће симболична финансијска помоћ коју је овом приликом уручио УКЦ РС допринијети борби против пандемије. Истакао је да ће се и даље трудити да се пронађу додатни начини за пружање помоћи како би се потврдили пријатељски односи наших народа.

С обзиром на и даље велики број инфицираних новим корона вирусом и на огромно оптерећење здравственог система, а у контексту солидарности у борби против пандемије KОВИД-19 Република Грчка пружила је финансијску помоћ трима болницама у БиХ и то по 50.000 еура за сарајевску Општу болницу “Прим. др Абдулах Накаш” и Универзитетски клинички центар Републике Српске, те 30.000 еура за Универзитетски клинички центар у Мостару.