Амбасадорка Републике Словеније у БиХ, Њена екселенција Зорица Букинац посјетила је Универзитетски клинички центар Републике Српске гдје је са генералним директором проф. др Владом Ђајићем и члановима пословодства разговарала о наставку сарадње УКЦ РС са здравственим институцијама Републике Словеније. 

Тренутно се највише ради на имплементирању пројекта едукције медицинских сестара и техничара из области здравствене његе и сестринства у УКЦ Марибор.

Сарадња између љекара Српске и Словеније трајала је годинама, да би се од 1. априла 2018. године интезивирала, структурисала и постала далеко садржајнија. Од априла 2018. године, захваљујући одличној сарадњи менаџмента двије институције, мјесечно најмање два љекара УКЦ Републике Српске  су ишли једномјесечну или вишемјесечну на едукацију у УКЦ Љубљана. Слободно можемо рећи да смо постигли рекорд у квалитетном едуковању љекара у врхунском центру у Европи. Током  само двије године едуковали смо (1 мјесец, 3 мјесеца, 5 мјесеци,  6 мјесеци) 37 љекара и 16 медицинских сестара/техничара, имали смо одвојене посјете љекара и сестара Ургентном центру УКЦ Љубљана, слали смо особље из, условно речено, немедицинског дијела (ИКТ и Тим за квалитет) на краће едукације.

На жалост, због пандемије ЦОВИД-19, сарадња у смислу интензивне едукације љекара и сестара се нагло прекинула. Међутим, консултације, сарадња, пријатељство и подршка су се наставили. Љепота и богатство едукације има још један сегмент, а то је успостављање личних, пријатељских односа између људи, могућност да се пријатељ у невољи позове у помоћ, тако да се наша сарадња у суштини никад није прекинула.

Не постоји сегмент едукације који нисмо покрили. Наши љекари су се едуковали из области неурохирургије, васкуларне хирургије, торакалне хирургије, пластичне хирургије, анестезије и интензивне његе, педијатрије, интервентне кардиологије, клиничке рехабилитације, нефрологије, ендокринологије, неурорадиологије, клиничке биохемије, абдоминалне хирургије, урлогије, офталмологије, интервентне гастроентерологије, кардиохируршке анестезије. Специфичност програма едукације у Словенији између осталог је и едукација главних сестара УКЦ РС, те едукација тимова из Центра ургентне медицине.

Суштина имплементације било којег пројекта, јесте да  пројекат не може у потпуности успјети без подршке људи, партнера, тима, а УКЦ РС је за пројекат едукације особља и све пројекте које изводи добио максималну подршку предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, Жељке Цвијановић, предсједника РС, и Министарства здравља и социјалне заштите РС.