Генерални директор УKЦ РС, проф. др Владо Ђајић отворио је пригодним говором вебинар на тему програма „Хоризонт Европа“ којим ће у наредних шест година Европска унија финансирати пројекте из области науке, истраживања и иновативности. Ово је први пут у БиХ да се овај програм промовише иако је званично започео у јануару 2021.године.

Генерални директор УKЦ РС проф. др Владо Ђајић је овом приликом подвукао важност науке, истраживања и иновација у свакодневном животу а посебно у УKЦ РС. УKЦ РС као институција улаже значајне напоре у развој науке и истраживања на различите начине, од финансирања публиковања научних радова у престижним свјетским часописима, па све до стипендирања изврсних студената докторских студија запослених у УKЦ РС. Овај програм треба да буде препознат од стране истраживача у УKЦ РС као прилика за подизање научне и истраживачке видљивости и могућност унапређења квалитета науке, али и лично усавршавање појединаца, па је позвао све да се укључе у овај програм.

Програм „Хоризонт Европа“ је представио Далибор Дрљача, стручни сарадник Центра за научноистраживачки рад УKЦ РС и контакт особа на нивоу државе за претходни програм Хоризонт 2020. Приказани су детаљи политичке основе за организовање и реализацију програма, циљеви, структура, а дати су и неки од детаља за учешће у програму. Повучена је и паралела с претходним програмом, те указано на новитете у програму „Хоризонт Европа“.

Вебинару су се одазвали представници различитих истраживачких и високообразовних институција јавног и приватног сектора из цијеле БиХ. Најављено је да ће сљедећи вебинар на тему програма „Хоризонт Европа“ обрадити специфичан програм „Здравље“ када ће бити обрађени позиви за пројекте из области медицинских наука.

Центар за научноистраживачки рад ће овај догађај организовати у што скоријем року и о томе ћете бити благовремено информисани.