Доц. др сц. мед. Зоран Ракоњац (1963-2021)

Обавјештавамо јавност и запослене у Универзитетском клиничком центру Републике Српске да је дана 20.5.2021. године након краће болести преминуо наш уважени доц. др Зоран Ракоњац, специјалиста дјечије хирургије и начелник Клинике за дјечију хирургију. Љекари, особље и сви запослени у нашој установи имали су привилегију што су познавали уваженог љекара и имали прилику да са њим сарађују. Био је врхунски професионалац, пун етике и одговорности према онима којима је то било најпотребније, а то су наши најмлађи пацијенти.

Доц. др сц. мед. Зоран Ракоњац рођен је 14.априла 1963. године у Санском Мосту гдје је похађао основну школу и гимназију. Медицински факултет уписао је 1982.године у Бањалуци. Након одслуженог војног рока 1983. године започео је студије. Медицински факултет је завршио 1989. године са просјечном оцјеном 9,25 и стиче диплому доктора медицине. Од Универзитета у Бањалуци добио је златну значку јер је проглашен за најбољег студента генерације.

Обавезан љекарски стаж обављао је од новембра 1989.године до новембра 1990. године у Дому здравља Сански Мост и Клиничком центру Бања Лука. У децембру 1990.године положио је стручни испит. У мају 1991. године примљен је на Медицински факултет у Бањалуци као асистент на Катедри за инфективне болести гдје ради до септембра 1994. године. Специјализацију из дјечије хирургије започиње у септембру 1994. године на Медицинском факултету у Бања Луци, а специјалистички испит је полажио у септембру 1999.године у Бањалуци.

Свој радни вијек је провео у Универзитетском клиничком центру Републике Српске Клиници за дјечију хирургију. У периоду од 2008. године обавља послове и радне задатке Шефа Одјела за специјалне дјелатности, а од 1. јуна 2016. године именован је за начелника Клинике за дјечију хирургију.

У октобру 1999.године уписао је постдипломски студиј из области онкологије на Медицинском факултету у Београду, да би 2000.године наставио са постдипломским студијима из области ортопедије на истом факултету. Магистарску тезу одбранио је 1.априла 2002.године под називом „Процена клиничких и радиографских параметара за постављање индикација за хируршку корекцију пес еqуиноваруса“ под менторством проф.др Радивоја Брдара. У јулу 2009.године на Медицинском факултету у Београду пријављује тему за израду докторске дисертације под називом „Минимално инвазивни хируршки третман урођеног кривог стопала“ под менторством проф.др Радивоја Брдара која је одобрена од стране Наставно-научног већа, јула 2010.године. Од 2002. године учествује у настави из хирургије, као виши асистент на Катедри за хирургији Медицинског факултета у Бањалуци. Као аутор или коаутор објавио је 20 научних и стручних радова. Аутор је поглавља „Основи трауматологије коштано-зглобног система у дјечијем узрасту“, у књизи „Дјечија хирургија“ која је издата 2012.године у Бањалуци. Био је члан Председништва Секције за дечију хирургију, Српског лекарског друштва и Секције Дјечијих хирурга Босне и Херцеговине. Члан је Удружења хирурга Републике Српске. Одлуку о додјели звања примаријус добија од стране Министарства здравља и социјалне заштите у Влади Репубике Српске 7.априла 2017. године.

Накнадно ћемо вас обавијестити о термину сахране.