На Тргу Kрајине традиционално је обиљежен Свјетски дан добровољних давалаца крви, а акцији су се први пут организовано придружили и радници Универзитетског клиничког центра Републике Српске који су основали Актив добровољних давалаца крви УKЦ РС.

Деветнаест радника наше установе је 4. јуна даривало крв у Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске, а начелнику Службе за стерилизацију УKЦ РС Негославу Прерадовићу који је 70. пут даривао крв и нашој установи уручена је захвалница Савеза друштава добровољних давалаца крви Републике Српске.

Овом догађају присуствовали су помоћник генералног директора УKЦ РС и координатор Актива добровољних давалаца крви УKЦ РС др Горан Топић, помоћник генералног директора УKЦ РС за здравствену његу и замјеник координатора Актива Слађана Врањеш, као и помоћник генералног директора УKЦ РС за медицинске послове проф. др Звездана Рајковача.

Догађај је подржао и др Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српке који је свим добровољним даваоцима крви честитао овај дан. Овом приликом он је изјавио да је као један од добровољних даваоца крви и сам укључен у све активности, те да ће и он у наредном периоду даривати крв.