Тим Клинике за општу и абдоминалну хирургију Универзитетског клиничког центра Републике Српске урадио је лапароскопску операцију препонске киле.

Лапароскопска херниопластика је процедура која је комфорнија за пацијента јер је постоперативни опоравак болесника знатно бржи и боравак у болници у односу на класичну операцију је знатно краћи. Ријеч је о процедури која ће се редовно изводити у Клиници за општу и абдоминалну хирургију.

Током лапароскопске операције препонске херније (киле), праве се три мала реза од 5 мм, те се улази у простор предњег трбушног зида, ослобађа се килна кеса и у тај простор се поставља мрежица. На овај начин се покривају све слабе тачке у тој регији. Пацијент се много брже опоравља и враћа својим професионалним обавезама, мања је потреба за антибиотицима, аналгетицима, а и естетки резултати су бољи у односу на класичну хирургију.

Чланови оперативног тима: оператер: др Горан Јањић, хирург, асистенти: др Драго Рогић, специјализант, др  Никола Врањеш, специјализант, инструментарка: Душка Шипка, анестезиолог: др Драган Ракановић.