Еминентни стручњак из области торакалне хирургије Дијего Гонзалез Ривас посјетио је  Универзитетски клинички центар Републике Српске, чиме је настављена посјета свјетских стручњака у нашој установи.

Ово је уједно била и прилика за сусрет грудних хирурга из региона, размјену искустава и успостављање сарадње између релативно малобројних кућа грудне хирургије у регији.

Др Диего Гонзалез Ривас, стручњак из Шпаније одражао је предавање, а потом заједно са торакалним хирурзима наше установе извршио три оперативна захвата. Том приликом казао је да му је драго што су љекари у УКЦ РС кренули са Унипортал ВАТС техником. Додао је да је ову технику развио 2010. године, те да је то операција плућа са изузетно малим резом. У првом случају који су оперисали ријеч је о великом централизованом тумору, а операцију су обавили помоћу ресекције плућа. Рекао је да је то једна од најкомплекснијих процедура у торакалној хирургији, али да имамо веома добру опрему и добар тим, те да се нада да ће поново посјетити Бањалуку. Еминентни стручњак је рекао да се нада да ће наставити да помаже овом фантастичном тиму који иде у добром правцу неинвазивне торакалне хирургије.

Др Слободан Хајдер, помоћник генералног директора за медицинске послове, казао је да је опредјељење УКЦ РС едукација, те да је гостовање доктора Гонзалеза Риваса најбољи примјер тога.

Др Марко Кантар, начелник Клинике за торакалну хирургију УКЦ РС, казао је да је велика част да смо угостили колегу др Гонзалеза Риваса, који је пионир минималне неинвазивне торокалне хирургије. Рекао је да су радили једну од најкомплекснијих операција у грудној хирургији, чиме настављамо наш стручни развој. Додао је да су Унипортал ВАТС хирургију у Клиници за торакалну хирургију почели примјењивати први пут 2016. године.

УКЦ РС је посјетила и проф. др Војислава Нешковић, анестезиолог из Војномедицинске академије Београд, која је одржала предавање на тему убрзани опоравак након хируршког захвата у грудној хирургији, те заједно са Драганом Ракановићем, начелником Клинике за анестезију и интензивно лијечење УКЦ РС, водила анестезију током оперативног захвата, те је том приликом изразила задовољство условима за рад на УКЦ РС.

Проф. др Владо Ђајић је изразио задовољство и част радном посјетом најемининтнијег хирурга из области торакалне хирургије, те додао да је ово још један доказ да наша установа ради интензивно на едукацији кадра, уводи нове дијагностичке и терапијске процедуре сарађујући са најеминентнијим стручњацима из цијелог свијета, а све како бисмо унаприједили рад и квалитет услуга које пружамо нашим пацијентима. УКЦ Републике Српске је набавио најсавременију ендоскопску опрему која омогућава да пацијенти након захтјевних оперативних захвата умјесто дуготрајног хоспиталног лијечења иду на кућно лијечење за неколико дана.