Лијечење ретинопатије код пријевремено рођене дјеце интравитреалном апликацијом анти-ВЕГФ лијека

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске уведена је нова процедура -интравитреална апликација анти-ВЕГФ лијека којом се лијечи ретинопатија код пријевремено рођене дјеце.

Наиме, код недоношчади због пријевременог рођења долази до здравствених проблема, односно компликација усљед прематуритета, међу којима су и проблеми са видом. Крвни судови ретине, задњег дијела ока, код недоношчади нису у потпуности развијени – периферни дио ретине је без крвних судова. Са пријевременим рођењем бебе, и оксигенотерапијом, прекида се уобичајени, нормални развој крвних судова ретине, а код половине недоношчади долази до развоја ретинопатије.

Интравитреална апликација анти-ВЕГФ лијека се примјењује код недоношчади са трећим стадијумом ретинопатије праматуритета, ради заустављања даљег напредовања ретинопатије, стварања услова за правилан и потпун развој крвних судова ретине и изљечење ретинопатије. Озбиљнији проблеми са видом код недоношчади могу узроковати губитак вида па чак и сљепило, уколико се не уради процедура интравитреалне апликације лијека на вријеме.

До сада су све пријевремено рођене бебе транспортоване у Институт за неонатологију у Београду ради извођења ове процедуре. Стварањем услова да се оперативно лијечење недоношчади која пате од ретинопатије обавља у нашој установи  и с почетком извођења интравитреалне апликације анти-ВЕГФ лијека избјегава се транспорт ових малих пацијената за Београд, који траје читав дан и представља додатно оптерећење. Након увођења интравитреалне апликације лијека која је од сада редовна процедура у УКЦ РС долази до повлачења обољена ретинопатије прематуритета и успостављања потпуне и правилне васкуларизације ретине. У нашој установи ову процедуру изводи др Весна Љубојевић, специјалиста офталмологије.

Ретинопатија пријевремено рођене деце (РОП, ретонопатхy оф прематуритy) је озбиљна компликација која може изазвати тешко оштећење вида, па чак и сљепило. Ово обољење ока се јавља једино код недоношчади. РОП 3 са плус болешћу обично захвата оба ока и главни је узрок оштећења вида код дјеце. Бебе са веома малом порођајном тежином, испод 2000 г, као и бебе рођене прије 32. гестацијске недјеље су под великим ризиком за развој тежег облика РОП-а. Такође, бебе које су након рођења захтијевале продужену оксигенотерапију могу развити знаке РОП-а. Око 50% недоношчади ће имати знакове РОП-а. Код око 90% недоношчади постоје знакови ретинопатије и она је благог облика, не захтијева лијечење, те долази до самоизљечења. Развој крвних судова ретине се прати кроз скрининг РОП-а. Тежина знакова РОП-а је подијељена у пет стадијума. Код 10% дјеце долази до прогресије ретинопатије, а код достизања 3. стадијума ретинопатије започиње се са оперативним лијечењем.