Три године од завршетка процеса акредитације Клинике за гинекологију и акушерство УКЦ РС у оквиру УНИЦЕФ пројекта  „Акредитација болница – пријатеља беба”

Представница УНИЦЕФ-а у БиХ др Роунак Кан заједно са министром здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске др Аленом Шеранићем, генералним директором Универзитетског клиничког центра Републике Српске проф. др Владом Ђајићем, начелником Центра за развој здравственог система и међународну сарадњу у Институту за јавно здравство Аљошом Ђудуровићем и директором Агенције за сертификацију, акредитацију и унапређење квалитета здравствене заштите Републике Српске (АСКВА) Бојаном Лукићем посјетила је Клинику за гинекологију и акушерство УКЦ РС. Посјета је уприличена поводом трогодишњице имплементације Иницијативе болнице пријатељи беба и додијеле сертификата овој организационој јединици УКЦ РС. Процес акредитације је трајао од септембра 2017. године и током тог процеса испуњени су сви тражени акредитациони стандарди, те је на основу испуњених услова нашем Породилишту додијељена пуна акредитација – безусловна за период од 08.04.2019. – 07.04.2022. године. У оквиру акредитације организовани су курсеви о промовисању дојења које је похађало особље Породилишта наше установе. Ова акредитација потврђује да је Клиника за гинекологију и акушерство спремна да прати све протоколе Свјетске здравствене организације и све што подразумијева савремено акушерство, те да се тиме позиционира као лидер у пружању здравствене заштите мајкама и бебама.

Овом приликом, министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске др Ален Шеранић изјавио је да су четири болнице у Републици Српској, укључујући Универзитетски клинички центар Републике Српске завршиле процес сертификације у оквиру пројекта “Болнице пријатељи беба” и најавио да ће до краја године тај процес бити завршен и у преосталих шест болница. Шеранић је нагласио да је овај пројекат врло важан за квалитет здравствене заштите породиља и новорођенчади, те навео да је дојење један од првих корака у превенцији гојазности и да је важно да 99 одсто породиља прихвати иницијативу да доји јер је то основна храна и лијек за новорођенче.

Представник Уницеф- а у БиХ Роунак Кан је навела да је дојење најбоља инвестиција коју новорођенче може добити од мајке, те да је посебно важно да мајке од самог рођења доје дјецу јер тиме преносе на своје дијете имунитет.  Рекла је да је доказано да су дјеца која су дојена мајчиним млијеком много здравија од дјеце које се хране адаптираним формулама. Она је подсјетила да на овом пројекту заједно раде Уницеф у БиХ, Институт за јавно здравство, УКЦ Републике Српске, те Агенција за сертификацију, акредитацију и унапређење здравствене заштите Српске. Истакла је да је поносна што је УКЦ РС први акредитован као болница по мјери беба и служи као модел.

Генерални директор УКЦ РС проф. др Владо Ђајић рекао је да је ова сертификација још један доказ да наша установа ради по европским и свјетским стандардима. Додао је да није циљ само градња болнице и набавка опреме него је наш приоритет едукација кадра на чему се непрестано и неуморно ради. Рекао је да се у УКЦ Републике Српске примјењују сви свјетски стандарди када је ријеч о породиљама и дојиљама. Он је напоменуо да су у току припреме регулативе да буде отворена прва банка хуманог млијека у Републици Српској, за шта су средства обезбијеђена у оквиру хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима”, чији је покровитељ предсједник Републике Српске.

Приликом посјете УКЦ Републике Српске гости су посјетили Породилиште и одјеле Клинике за гинекологију и акушерство гдје су смјештене породиље.