Представници Доwн синдром центра Бањалука данас су уручили Међународну плакету захвалности генералном директору Универзитетског клиничког центра Републике Српске проф. др Влади Ђајићу, који је уједно и амбасадор особа с Down синдромом.Знак је то захвалности за његову несебичну помоћ и залагање у побољшању квалитета живота особа са Down синдромом и њихових породица, за њихову међународну друштвену видљивост као и за укључивање у све сфере друштвеног живота и велики допринос у борби против стигме.
Уз плакету, 11 особа са Down синдромом из Приједора, Лакташа, Бањалуке и Kотор Вароши проф. др Ђајићу предало је и цртеж који симболизује дрво живота Дјеце Сунца. Плакета и цртеж уручени су испред свих особа са Down синдромом из Републике Српске, Норвешке, Аустрије, Србије и Црне Горе.
Примајући плакету проф. др Ђајић је истакао је да је ово посебан дан за њега и да је примао многа признања, ордење, плакете, али ово је посебно због чињенице да су то они сами правили. Рекао је да су на овом поклону отисци њихових шака и да ће то заузети посебно мјесто у његовом кабинету.
Зоран Јелић, директор Доwн сyндром центра, појаснио је да је одлука о уручењу Међународне плакете захвалности директору УKЦ РС стигла од особа с Down синдромом из Републике Српске, Аустрије, Норвешке Србије и Црне Горе, као човјеку који је дуги низ година са њима и уз њих. Подсјетио је да је проф. др Ђајић формирао први фудбалски клуб особа с Доwн синдромом и такође, први женски фудбалски клуб у Републици Српској и да је он заједно са њима у борби против стигме 24 сата.
Особе с Доwн синдромом су свом амбасадору проф. др Ђајићу уручиле дрво Ђеце Сунца на којем су оставили шарене отиске својих дланова. Kако је рекао Зоран Јелић, “од данас скраћеница ДС више не значи Down синдром, него Дјеца Сунца, захваљујући амбасадору Ђајићу“.
Све што је проф. др Ђајић учинио, учинио је за све нас и ја га волим као нашег амбасадора, он је за мене закон и све у животу – рекла је у име својих присутних другара, 24-годишња Александра.
На крају су поздраве и поруке захвалности он-лине путем директору УKЦ РС упутили и његови другари с Down синдромом из Норвешке и Аустрије. Уручењу признања присуствовао је легендарни пјевач Халид Бешлић који је боравио у посјети УKЦ РС те се прикључио и дружењу особа с Down синдромом.