Kонтинуирана едукација љекара из Ургентног центра Универзитетског клиничког центра Републике Српске

Едукација из мјера напредне кардиопулмоналне реанимације (Advanced Life Support Course – ALS) за докторе медицине из Ургентног центра одржала се 21. и 22. августа 2021. године у УKЦ Републике Српске. Едукација се вршила према препорукама Европског Савјета – ЕРЦ који је водећа европска научна установа која се бави ургентном медицином и кардиопулмоналном реанимацијом. У едукацији је учествовало пет инструктора ЕРЦ-а из Ресустиционог Савјета Србије на челу са др Златком Фишером, а из наше установе начелница Ургентног центра УKЦ Републике Српске др Славица Зељковић и др Сузана Шобот. У едукацији је учествовало 14 љекара Ургентног центра УKЦ Републике Српске.

АЛС курс Европског Ресусцитационг Савјета – ЕРЦ је осмишљен као радно интензиван семинар током којег полазник овладава практичним вјештинама и потврђује своја теоретска знања која се односе на напредне мјере збрињавања изненадног застоја рада срца.

Током рада полазници имају улогу вође реанимационог тима и рјешавају кроз разраду сценарија стимулацију изненадног срчаног застоја, врше процјену стања пацијента и оспособљавају се за правилно управљање тимом који рјешава стања која претходе изненадном срчаном застоју и сам изненадни срчани застој као и мјерама постресусцитационе његе.

Овакав вид едукације је од изузетног значаја јер љекари који раде у области ургентне медицине морају посједовати широк спектар теоретског и практичног знања у збрињавању свих врста хитних пацијената и то по посљедњим смјерницама и стандардима. Ово је први искорак ка формирању сопственог инструкторског кадра и едукативног центра који би даље радио на образовању и тренингу свих здравствених радника из других болница који учествују у збрињавању ургентних пацијената. Едукација је реализована захвљујући свесрдној подршци проф. др Владе Ђајића и Пословодства Универзитетског клиничког центра Републике Српске

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске, проф. др Владо Ђајић изјавио је да пословодство ове здравствене установе има визију и план да заједно са руководством Српске омогући да УKЦ Републике Српске буде раме уз раме са многим европским и свјетским медицинским центрима. Додао је да циљ да се едукује наш кадар, а да истовремено стечено знање пренесемо на остале здравствене раднике у Српској и региону.
Златко Фишер из Ресусцитационог савјета Србије рекао је да овај савјет први пут на овим просторима реализује један значајан програм у вези са збрињавањем животно угрожених пацијената, а циљ је да се по највишим стандардима унаприједи квалитет збрињавања таквих пацијената.
Рекао је да је уз сав труд и напор потребно је стандардизовати процес и учинити да се све то дешава тимски, гђе учествују цијеле екипе, те да је потребно екипе утренирати да заједно збрињавају лица с одређеним животно угрожавајућим ситуацијама.
Он је рекао да ће након овог програма полазници добити међународно валидан сертификат препознат од здравствених система свих развијених земаља, изнијевши увјерење да ће у наредном периоду бити остварена плодотворнија сарадња како би се овдје могао одвијати и тренинг љекара из цијеле Републике Српске.
Начелник Ургентног центра Славица Зељковић нагласила је да је ово велика прилика да љекари из овог центра савладају технике и вјештине по свјетским и европским стандардима. Она је навела да је у Ургентном центру тренутно запослено 18 љекара, гђе су четворо специјалисти, а остали специјализанти и доктори медицине.