Др Диего Гонзалез Ривас обучава торакалне хирурге из региона у УKЦ Републике Српске о минимално инвазивној операцији грудног коша

Водећи свјетски грудни хирург др Диего Гонзалез Ривас поново је у Универзитетском клиничком центру Републике Српске. У уторак, 24. августа 2021. године, УKЦ Републике Српске је организовао МастерЦласс из области унипорталне видео – асистиране торакоскопске хирургије под називом „Типс анд трицкс фор Унипортал ВАТС слееве ресецтионс“, а стручну обуку је држао др Диего Гонзалез Ривас. Обука је била намијењена торакалним хирурзима и пулмолозима из региона. Током прошле посјете организоване у оквиру Балканске турнеје „Балкан Тоур 2020“, на тему „Мастерцлассес ин минималлy инвасиве тхорациц сургерy – Унипортал ВАТС“, др Диего Гонзалез Ривас је истакао како у УKЦ Републике Српске постоји велики потенцијал за развој ВАТС референтног центра за цијелу регију Балкана па и Европе што је и опређељење Пословодства УKЦ Републике Српске на челу са проф. др Владом Ђајићем.
Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске проф. др Владо Ђајић истакао је значај континуиране едукације здравствених радника, чему је допринијела и данашња обука коју је у овој здравственој установи одржао чувени свјетски торакални хирург Дијего Гонзалес Ривас о минимално инвазивној операцији грудног коша. Проф. др Владо Ђајић је навео да су обуци, осим љекара УKЦ Републике Српске, присуствовали и торакални хирурзи и пулмолози из региона. Истакао је да му је задовољство што смо пацијентима омогућили, не само простор и опрему, него и квалитетне хируршке интервенције.
Др Диего Гонзалез Ривас је изразио задовољство што је поново у Бањалуци, те истакао да УKЦ Републике Српске има велики потенцијал за развој ВАТС референтног центра. Он је навео да је ријеч о минимално инвазивној хируршкој процедури која се изводи кроз мали хируршки отвор и која омогућава бржи опоравак пацијента. Др Диего Гонзалез Ривас осим што оперишемо тешке случајеве овђе, истовремено радимо и едукацију љекара из региона. Завршили смо управо тежак случај секције плућа, а касније настављамо даље.
Начелник Kлинике за торакалне хирургије УKЦ Репулике Српске др Марко Kантар рекао је да је данашња обука прва у низу тренинга који ће бити организовани у наредном периоду. Додао је да је план је да се, осим посјета, повећа и број обука, те да омогућимо да торакални хирурзи из цијеле Европе дођу у нашу установу и да заједно са Ривасом сви учимо напредну унипортал ВАТС хирургију.