У Универзитетском клиничком центру Републике Српске, 26. августа 2021. године, почела је четвородневна едукација коју су спроводили како запослени у УКЦ Републике Српске тако и из Ресусцитационог Савјета који је уједно био и организатор едукације. Едукација је била намијењена медицинским сестрама/техничарима и љекарима је из области прехоспиталног збрињавања траума пацијената (ПХТЛС) и заустављања крварења (“стоп блеединг”).

Тим поводом у УКЦ Републике Српске боравио је Едвардо Гатика, главни заступник за ПХТЛС и све курсеве испред Националне асоцијације медицинских радника (НАЕМТ) који ће у наредном периоду формирати и едукативни центар у Републици Српској. Уједно је то увод у оснивање НАЕМТ представништва у Бањалуци.

Ова два курса за четири дана је прошло 45 медицинских радника из цијеле Републике Српске, од којих је 12 добило лиценце. Тачније њих шест су након обуке постали лиценцирани инструктори за ПХТЛС, а шест лиценцирани инструктори за “стоп блеединг”.

Обуку су прошли медицински професионалци из УКЦ Републике Српске, те домова здравља и болница Бијељина, Бањалука, Теслић, Костајница, Нови Град, Мркоњић Град итд.

Генерални директор УКЦ РС, проф. др Владо Ђајић истакао је да ова здравствена установа наставља са праксом довођења еминентних стручњака из цијелог свијета како би радили на усавршавању домаћег кадра. Рекао је да има план да се и даље ради на едукцији здравственог особља из здравствених установа широм Српске и региона.

Едвардо Гатика је изразио задовољство што у УКЦ Републике Српске спроводи кампању чији је коначни циљ спасавање људских живота. Рекао је да овдје ради са изванредним тимом. Едвардо Гатика је навео да је ово почетак велике кампање која ће бити реализована у БиХ, а чији је циљ да потребно знање за прехоспитално збрињавање пацијената и заустављање крварења буде пренесено сваком грађанину како би знао да реагује и да помогне унесрећеном.

Организатор едукације је Ресусцитациони савјет Републике Српске, чији је представник Биљана Ћургуз истакла да је ово историјски тренутак за УКЦ Републике Српске, зато што почиње сарадња са организацијама чији су курсеви признати у цијелом свијету.