У Универзитетском клиничком центру Републике Српске организовано је стручно предавање за физиотерпеуте поводом Међународног дана физиотерапеута, на којем је основна тема била опоравак пацијената са тромбозом након прележане болести изазване вирусом корона.

Помоћник генералног директора за медицинске послове др Горан Топић истакао је да рехабилитација пост ковид пацијената захтијева огроман ангажман медицинских професионалаца, не само у овој установи, него у комплетном здравственом систему. Додао је да значајну улогу у опоравку тих пацијената, након основног лијечења, преузимају физиотерапеути, који уз огроман труд и залагање, постижу добре резултате. Према његовим ријечима, захваљујући њиховом раду, пацијенти се у што краћем временском року враћају нормалном животу и ранијим активностима.

Момирка Милаковић, главна сестра Службе клиничке рехабилитације УКЦ Републике Српске искористила је прилику да својим колегама честита Међународни дан физиотерпеута, те да се захвали Пословодтву УКЦ Републике Српске на челу са проф. др Владом Ђајићем што подржавају све активности као и едукацију овог кадра у нашој установи.

Физиотерапеут из Службе клиничке рехабилитације УКЦ Републике Српске Бојана Кајкут нагласила је да се рехабилитација спроводи с циљем да се пацијенту врати одређени дио тијела у функцију, како би се дјелимично или потпуно отклонили проблеми. Рекла је да се медицинска рехабилитација састоји од физикалне и кинезитерапије. Дужина трајања рехабилитације зависи од низа фактора, али период опоравка пацијената који су били на респиратору је дуготрајан и захтјеван.

Осим предавања стручњака из Србије и Републике Српске, презентован је и рад физиотерапеута УКЦ Републике Српске.