Љекари Клинике за плућне болести, пулмолог Клинике за дјечије болести, особље Ургентног центра разговарали су данас у простору Фоајеа Спортске дворане Обилићево са грађанима о упали плућа, узроцима настанка пнеумоније, начинима превенције, важности имунизације док су физиотерапеути Службе клиничке рехабилитације грађанима демонстрирали вјежбе дисања.

Према подацима Клинике за плућне болести УКЦ Републике Српске годишње се обави 15.000 прегледа, док се 6.000 пацијената годишње хоспитализује. Од почетка пандемије до данас у овој Клиници је хоспитализовано 4.230 ковид пацијената.

Начелник Клинике за плућне болести Универзитетског клиничког центра др Младен Дуроњић рекао да је подизање свијести о пнеумонији веома важно због великог броја обољелих у свим периодима. Он је рекао да су најчешћи симптоми запаљења плућа продуктивни кашаљ, бол у прсима, кратак дах, умор, и повишена тјелесна температура.

Др Дуроњић је рекао да запаљење плућа дијелимо на вирусно и бактеријско, истичући да вирусно запаљење почиње брзо и енергично за дан, два или три високом температуром, сухим кашљем и сукрвичавим испљувком, док бактеријско запаљеље пљућа започињу постепено имају лагани ток, са кашљем, осјећајем малаксалости и недостатка ваздуха, болом у грудном кошу углавном на оној страни гдје је упала настала.

Он каже да је пнеумонија водећа инфективна болест, те да је човјечанство ушло у једну нову еру – еру вируса, што потврђује и актуелна епидемија. Додао је да се број годишње прегледаних пацијената од пнеумоније мјери хиљадама, али да се захваљујући антибиотицима највећи број запаљења плућа ријеши у амбулантним условима и не захтјевају болнички третман. Додао је да болнички третман најчешће захтјевају категорије младих, дјеце и категорије преко 65 година који су нарочито осјетљиви на запаљења плућа и код којих ток може да буде флуминантан и исход неизвјестан. Осврћићи се на Цовид 19, др Дуроњић каже да се пнеумоније развијају јако брзо, али да процес опоравка иде јако споро.

Начелница Ургентног центра на УКЦ Републике Српске Славица Зељковић је истакла да вирус корона изазива веома тешке форме упале плућа, које доведу до оштећења великог дијела плућа, а код пацијента доводе до тешкоћа са дисањем и такав пацјент мора бити подржан кисеоничком терапијом. Додала је да одређене врсте плућа, нарочито оне изазване вирусима, немају етиолошку терапију, што значи да немамо лијек који ће дијеловати директно на тај узрочник. Важно је нагласити да за вирусне пнеумоније антибиотик не помаже, те да нерационална примјена антибиотика доприноси резистенцији и све тежој борби и са оним узрочницима за које смо до сада имали терапију.

Др Славица  Зељковић је рекла да је други вид борбе против пнеумоније вакцинација, те да у овом моменту у борби са пандемијом имамо вакцину као једино оружје којим се боримо да се створи тешка клиничка слика. Она је навела да се у Ургентном центру УКЦ налази вакцинални пункт који располаже са пет врста ваклцина и који ради сваког дана од 9.00 до 13.00 часова, те да се заинтересовани грађани телефоном могу резервисати термин и добити све потребне информације везане за имунизацију.  Др Славица Зељковић је искористила прилику и позвала грађане да се вакинишу.

Физиотерапут Службе клиничке рехабилитације Ђорђе Милић је истакао да је физикална терапија битна код лијечења пнеумоније, те да пацијенте који су на болничком лијечењу свакодневно обучавају како правилно да изводе вјежбе дисања, те да је правилан начин дисања превенција замарања.