Штићеници установе социјалне заштите Центар за социјалну рехабилитацију инвалидних особа „Доwн сyндром центар“ Бањалука, из Приједора, Лакташа, Бањалуке и Котор Вароши и три радника установе примили су другу дозу вакцине против корона вируса Пфизер у Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

Начелница Ургентног центра УКЦ Републике Српске др Славица Зељковић истакла је да ревакцинација штићеника “Даун синдром центра” указује на значај вакцинације и превенције против Цовид 19. Указала је на све већи број ковид позитивних пацијената на дневном нивоу упућених у Ургентни центар који се хоспитализују. Тренутно је у нашој установи хоспитализовано више од 260 пацијената и више од 40 пацијената на респиратору, а уз све то имамо веома мали број вакцинисаног становништва. Она је истакла да се грађани, поред Дома здравља и Инстуита за јавно здравство РС, против ковида могу вакцинисати и у УКЦ Републике Српске, а ако имају страх или неке недоумице могу се јавити вакциналном пункту УКЦ Републике Српске телефоном или лично доћи од 09.00 до 12.00 часова и добиће праве информације.

Директор “Даун синдром центра” Зоран Јелић рекао је да је данас организовано и “Прво велико инклузивно вакцинисање” и да су, поред штићеника Центра, вакцинисани и студенти дефектологије Независног универзитета у Бањалуци који су дошли да подрже своје пријатеље са којима ће радити. Позвао је родитеље особа са Даун синдромом да слушају струку због своје дјеце и свих осталих, те да се у што већем броју вакцинишу. Зоран Јелић је искористио прилику и захвалио се генералном директору УКЦ Републике Српске проф. др Влади Ђајићу који је амбасадор особа са Дауновим синдромом за кога је рекао да на све начине пружа несебичну помоћ и залаже се за побољшање квалитета живота особа са Дауновим синдромом.

Студент четврте године дефектологије Вања Маркадић апеловао је да се сви заштите да би наставили са својим активностима.

Проф. др Владо Ђајић који је амбасадор особа са Дауновим синдромом и организатор акције на све начине пружа несебичну помоћ и залаже се за побољшање квалитета живота особа са Дауновим синдромом. Амбасадор особа са Дауновим синдромом проф. др Владо Ђајић је током претходне двије године организовао неколико он-лине радионица, здравственог и рехабилитационог облика у које су биле укључене и особе из ЕУ и региона, а примио је и неколико признања и плакета захвале особа са Дауновим синдромом.