Први децембар, Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а, обиљежава се сваке године с циљем подизања свијести о пандемији АИДС-а, узрокованој ширењем ХИВ инфекције. Обиљежавање овог дана представља прилику за људе широм свијета да се уједине у борби против ХИВ инфекције, да покажу подршку особама које живе с ХИВ инфекцијом, и да се присјете оних који су умрли од посљедица болести.

Начелница Kлинике за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске проф. др Антонија Верхаз поручила је, поводом обиљежавања 1. децембра – Свјетског дана борбе против ХИВ/АИДС-а, да треба више говорити о овој инфекцији како би се смањио број обољелих и умрлих од ове заразне болести. Др Антонија Верхаз је додала да је на том плану циљ подизање свијести о овој инфекцији у смислу да се повећа стопа тестирања и осавремене терапије лијечења обољелих. Она је навела да се у почетку врло мало знало о ХИВ-у, али да је данас познато да је ријеч о хроничној вирусној инфекцији која се веома добро може држати под контролом. Рекла је да је ријеч и даље о неизљечивој болести која се савременом терапијом може јако добро залијечити и држати под контролом у смислу да се пацијентима омогући квалитетан живот и да доживе старост, што раније није био случај. Она је напоменула да је ријеч о инфекцији која се не преноси друштвеним контактом, због чега обољеле особе могу бити активне у том смислу. Проф. др Антонија Верхаз је рекла да су успјешно излијечени њихови пацијенти заражени ХИВ-ом и различитим хепатитисима, а који су истовремено имали вирус корона.
Др Снежана Ритан је навела да је у Републици Српској до сада 151 пацијент заражен ХИВ-ом, те да је од 1. децембра прошле године до данас дијагностификовано 18 нових случајева. Према њеним ријечима, пацијентима су доступне терапије које су, уз увођење нових лијекова, сваке године све савременије. У Kлиници за инфективне болести УKЦ Републике Српске је под надзором 69 пацијената који се прате и лијече од ХИВ-а.

Запослени у Kлиници за инфективне болести УKЦ Републике Српске у седмици у којој се обиљежава дан борбе против ХИВ/АИДС-а, од 29.11. до 3.12.2021.године, сваког радног дана од 12:30 организују бесплатне прегледе јетре трансиетном еластографијом / ФиброСцан. ФиброСцан на потпуно безболан начин током петоминутног прегледа мјери еластичност и утврђује степен оштећења јетре. Овим ултразвучним прегледом се добије налаз који одговара претрази биопсије јетре.