У УКЦ Републике Српске курсеви основне животне подршке и збрињавања прехоспиталних траума пацијената

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске Ресусцитациони Савјет Републике Српске је одржао БЛС курс (Басиц лифе суппорт – Основна животна подршка)  и ПХТЛС (Прехоспитал Траума Лифе Суппорт) курс у просторијама УКЦ Републике Српске у трајању од три  дана 10.12.-12.12.2021. године.

Предавачи су били лиценцирани едукатори Ресусцитационог Савјета Републике Српске за курсеве БЛС И ПХТЛС, под менторством Едуарда Гатике прдставника НАЕМТ-а и ЕСЦИ асоцијација.

Прехоспитал Траума Лифе Суппорт – ПХТЛС је интернационални програм континуиране едукације за збрињавање повријеђених. ПХТЛС програм је настао у Сједињеним Америчким државама, у сарадњи  НАЕМТ-а (Националне асоцијације медицинских радника) и Америцан Цоллеге оф Сургеонс Цоммиттее он Траума, а базира се на Адванцед Траума Лифе Суппорт (АТЛС) програму. ПХТЛС промовише критичко размишљање као основ за квалитетно  збрињавање повријеђених и смањење морталитета и инвалидитета. Сви кандидати који задовоље критерије на испиту су добили међународни сертификат о положеном курсу. Предавања су била подијељена на теоретски и практични дио. Практични дио је подразумијевао симулације збрињавања повреда унутар сале за едукацију, те симулацију аутомобилске несреће и брзог извлачења повријеђеног из аута.

Демонстрирана је симулација аутомобилске несреће приликом које се сумња на повреду вратне кичме која спада у опасна стања по живот пацијента. Показан је начин како брзо извући пацијента из возила са најминималнијом опремом у ауту. Наглашена је важност да се увијек покуша  учинити нешто за бољитак унесрећеног од стране присутних на лицу мјеста, јер пацијенти некада немају времена да чекају помоћ.

Помоћник генералног директора УКЦ Републике Српске за здравствену његу Слађана Врањеш овом приликом је нагласила да се наше особље константно едукује упркос тешкој епидемиолошкој ситуацији и да у томе увијек имају подршку руководства наше установе.

Предсједник Ресусцитационог савјета Биљана Ћургуз је изјавила да ће након завршетка практичног и теоретског дијела курсева сви полазници који остваре услове добити међународне лиценце. Она је изразила захвалност руководству наше установе као и ресорном министарству и ФАМИ фондацији у развоју сестринства. Додала је да полазници курса нису само медицинари из Бањалуке, већ и Новог Града, Лопара, Бијељине, Источног Сарајева и цијеле Републике Српске .

Едуардо Гатика је нагласио да су ови курсеви важни како за медицинске, тако и немедицинске раднике, да могу да се прилагоде и ватрогасцима, припадницима полиције и војске, те да су они веома значајни за хитно збрињавање пацијената.

Медијима су се обратили и представник Фами фондације -Елдин Фишековић и представница Министарства здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске Мирјана Јанковић који су поздравили ове активности континуиране едукације медицинских сестара и техничара, те пружили подршку.