УКЦ Републике Српске имао је част да угости еминентне стручњаке из Института за кардиоваскуларне болести Дедиње проф. др Ненада Илијевског управника Клинике за васкуларну хирургију, доц. др Слободана Танасковића васкуларног хирурга и др Игора Атанасијевића који ће одржати предавања за васкуларне хирурге, неурологе, интервентне радиологе и кардиологе наше установе.

Приликом обраћања представницима медија, генерални директор УКЦ Републике Српске проф. др Владо Ђајић се захвалио проф. др Ненаду Илијевском на доласку и на досадашњем залагању у едукацији нашег медицинског особља, те лијечењу пацијената из Републике Српске. Нагласио је да је циљ наставити континуирану медицинску едукацију нашег кадра, али и да љекари из Института за кардиоваскуларне болести Дедиње изводе оперативне захвате у нашој установи.

Проф. др Ненад Илијевски истакао је да је циљ предавања да се прикаже потпуно нова хируршка техника каротидне ендартеректомије која ће се послије Београда изводити једино у Бањалуци. Додао је да се након петогодишњег искуства са Дедиња показало да ова техника потпуно укида неуролошке компликације и смртност. Техника је самостално осмишљена у Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње и не изводи се нигдје другдје у свијету.

Начелник Клинике за васкуларну хирургију УКЦ Републике Српске др Миланко Максић је овом приликом изразио задовољство због континуираног напретка васкуларне хирургије у нашој установи.

Проф. др Ненад Илијевски је одржао предавање на тему „Периоперативно кондиционирање мозга код каротидне ендартеректомије (КЕА) у циљу спречавања постреваскуларизационог синдрома мозга“ , а доц. др Слободан Тансковић на тему „Акутна каротидна ендартеректомија“.

Прва тема предавања представља актулену новост у васкуларној хирургији коју је обрадио проф.др Ненад Илијевски, а може да представља и нова научна схватања церебралне циркулације, те отвара могућност за провођење адекватних студија. Друго предавање треба да приближи однос васкуларног хирурга и неуролога у што бољем лијечењу пацијената са можданим ударом у развоју.