Први пут је у Клиници за ортопедију и трауматологију урађен компликован оперативни захват луксационог прелома шестог и седмог грудног пршљена уз кориштење компјутерског навигационог система. Пацијент је повријеђен приликом рада у шуми, а оперативни захват протекао је уредно.

Приликом овог оперативног захвата кориштен је мобилни имиџинг робот Луп-X, са навигационим системом. Најмодернији Коне-Бим ЦТ уређај омогућава 3Д и 2Д скенирања пацијената током хируршких захвата. Помоћу оваквог уређаја уз навигацију могуће је прецизније и безбиједније хируршко збрињавање траума кичме и карлице, деформитета кичме, кичмених тумора и неурохируршких случајева. Уређајем се управља прецизним роботизованим покретима џојстиком у 5 праваца. Ово чудо модерне технологије – систем Луп-X најсавременији је систем из ове категорије и не посједује га нико у региону Балкана, најближи је у Аустрији.

Након споменутог оперативног захвата, уз помоћ овог савременог апарата изведене су још двије хируршке интервенције. Опредјељење Пословодства УКЦ Републике Српске на челу са проф. др Владом Ђајићем поред едукације кадра је и занављање опреме што и чини нашу установу једном од најмодернијих здравствених институција у региону.

„Универзитетски клинички центар Републике Српске први је на Балкану који је за компликоване оперативне захвате кичме почео да користи компјутерски навигациони систем Луп X. Још једном се показало да је УКЦ Републике Српске у рангу свјетских болница. Овај систем ће допринијети мањој одузетости доњег дијела тијела код пацијената који имају повреде и обољење кичменог стуба, а колегама са Ортопедије се захваљујем јер су прихватили нову технологију и већ почели да изводе оперативне захвате. Уз помоћ навигације, прецизним роботизованим покретима џојстиком изводе се веома захтјевни оперативни захвати на пацијентима који имају повреде и обољења кичме“, рекао је проф. др Владо Ђајић, генерални директор УКЦ Републике Српске.

“Добили смо најсавременији уређај у својој категорији који изузетно олакшава посао. Протекле године смо имали 110 -115 операција на кичменом стубу које су изузетно тешке и компликоване. Са овим апаратом смо направили корак ка будућности, толико да смо побјегли чак и од осталих у окружењу. Помоћу оваквог уређаја уз навигацију могуће је прецизније и безбједније хируршко збрињавање траума кичме и карлице, деформитета кичме, кичмених тумора и неурохируршких случајева. Млади љекари су већ ушли у проблематику. Разумијевањем управе УКЦ-а, ресорног министарства и цијелокупног система омогућено им је да имају нешто најсавременије, најбоље и најважније“, рекао је др Никола Бојић, начелник Клинике за ортопедију и трауматологију.