Хируршки тим Клинике за општу и абдоминалну хирургију је извео двије хируршке процедуре по први пут у УКЦ Републике Српске, али и по први пут у БиХ. Ријеч је о операцији хемороида новом техником под називом ХАЛ-РАР насталом од скраћенице од Хаеморрхоидал Артерy Лигатион анд Рецто Анал Репаир. Овом техником се користи један посебан уређај којим се помоћу ултразвучне сонде детектује тачно мјесто хемороидалне артерије која се подвезује. Тиме се спрјечава доток крви у хемороидални чвор, а обично је око 5-7 таквих артерија. У даљем току врши се враћање самог хемороидалног чвора на његово природно мјесто.

Ова техника има предности у односу на све друге јер нема класичног одстрањења хемороида па самим тим је мања болност, мање крварење, мањи проценат рецидива (поновног јављања) и даје одличне функционалне резултате. Овом новом хируршком процедуром оперисана су два пацијента која су се одлично опоравила, те су након дан пуштени на кућно лијечење.

Хируршки тим: мр сц. мед. Горан Јањић, хирург, др Драган Радуљ, асистент, др Никола Врањеш,асистент, др Драган Шврака,анестезиолог и Душка Шипка,инструментарка.