Универзитетски клинички центар Републике Српске прва је здравствена установа у Српској у којој ће бити реализован пилот пројекат који се односи на супервизију медицинских сестара и техничара, с циљем стручне подршке да би ефикасније допринијели струци и професионалном развоју и функционисању, као и отвореном разговарању о проблемима и изазовима са којима се свакодневно суочавају.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да се у вријеме пандемије вируса корона најбоље показало колико су рањиви, али истовремено и снажни људи у здравственим установама, захваљујући којима је показано да је здравствени систем флексибилан, да има стручан кадар и ресурсе да збрине све пацијенте којима је била потребна здравствена заштита.

Помоћник министра здравља Милан Латиновић изјавио је да је намјера да медицински радници овладају одређеним начинима и техникама како сами себе да подрже и да своје здравље што боље унаприједе да би могли да пруже адекватну услугу корисницима здравствених установа.

Помоћник генералног директора Универзитетског клиничког центра Републике Српске проф. др Звездана Рајковача је рекла да су протекле двије веома тешке и изазовне године оставиле траг на здравственим радницима, који су примијетили да лагано иду ка синдрому “сагоријевања”. “Највећи број здравствених радника чине медицинске сестре и техничари који су у периоду вируса корона највише времена проводили са пацијентима, радили у условима у којима иначе не раде, радили са тешким пацијентима, гледали умирање пацијената и то је оставило трага на њих”, рекла је проф. др Рајковача.

Помоћник генералног директора за здравствену његу Слађана Врањеш презентовала је рад Организација здравствене његе у УКЦ Републике Српске током пандемије Cоvid 19.