Данас се широм свијета обиљежава Међународни дан бабица, једне од најљепших професија у здравству. Бабице су прве које виде бебе и дочекају их на своје руке приликом рођења, а рођење дјетета је најважнији догађај у животу мајке и цијеле породице.

Стручни тим Породилишта Клинике за гинекологију и акушерство УКЦ Републике Српске задужен је да пружи услугу породиљи од тренутка доласка у Породилиште до одласка кући са новим чланом породице. Водећи се европским стандардима и потребама трудница, циљ је постићи сигурност и удобност пацијента, уз квалитетну здравствену услугу. Породлиште у свом свакодневном раду има на располагању четворо специјалиста гинекологије и акушерства и петоро специјализаната, те четрнаест бабица. Просторно је организовано са пет порођајних сала са по два кревета и двије порођајне сале са по једним креветом. Број обављених порода у 2021. години је 3170.

Генерални директор УКЦ Републике Српске проф. др Владо Ђајић истакао је да наша здравствена установа чини све да обезбиједи што боље услове за породиље и новорођенчад, као и за рад бабица.

 „Захвалан сам бабицама за све што раде за наше породиље и бебе, а морам да нагласим да свакодневно добијам похвале за њихов рад. То је посебна професија јер оне су те које свакодневно учествују у рађању новог живота. Ријеч је о веома одговорном занимању јер и од њиховог рада зависи ток порода“, рекао је проф. др Владо Ђајић.

Бабица Милијана Макивић, која у нашем Породилишту ради 32 године, навела је да је ова професија лијепа и одговорна. У току своје дугогодишње каријере је имала безброј лијепих тренутака и поручује свим породиљима да су у нашем Породилишту сигурне. У нашем породилишту годишње се обави око 3.200 порода.

 „Свака наша породиља је под интензивним надзором љекара, акушера и обучене бабице. У бањалучком породлишту раде четири љекара специјалисте, пет љекара специјализаната и 14 едукованих бабица“, рекла је Милијана  Макивић.

Бабица Драгана Башић 16 година ради у Клиници за гинекологију и акушерсвтво, од чега осам година у породилишту.

„Бабица је једно од најљепших занимања, емотивно, али и јако одговорно. Нема ништа љепше од тога да будете присутни када мајка први пут у наручје узме своје новорођенче. Бабице морају бити спремне за све ситуације које вријеме доноси, што смо на најбољи начин показали приликом пандемије, када је успјешно порођено више од 80 породиља обољелих од ЦОВИД19. Наш циљ је да свака породиља из УКЦ-а Републике Српске изађе задовољна и са осмијехом на лицу“, рекла је Драгана Башић.

Бабице у УКЦ Републике Српске похвалила је и млада породиља Добрила Кнежевић, која је истакла да су јој породи у бањалучком породилишту прошли без икаквих проблема и замјерки, те да су јој бабице помогле да кроз ово искуство прође што лакше и безбрижније.

Овом приликом, проф. др Владо Ђајић је такође рекао да је у плану санација подова и мокрих чворова Гинекологије, а да се такође прави план за почетак вјештачке оплодње у УКЦ РС. Истовремено су у току радови на покретању прве банке хуманог млијека у Републици Српској и рјешавању поликлиничког дијела Клинике за дјечије болести.