Тридесет година сјећања на најмлађе жртве бруталног злочина међународне заједнице

Генерални директор Универзиетског клиничког центра Републике Српске проф. др Владо Ђајић присуствовао је обиљежавању тридесетогодишњице страдања беба у Бањалуци на Спомен- обиљежју „Живот“.

 „Тај трагични период у нашој историји када су угашени животи тек рођених беба никада неће бити заборављен, зато је наша обавеза да градимо будућност у којој се овако нешто никада и никоме не смије догодити. Ова трагедија обиљежила је животе њихових родитеља и ближњих, а исписала је тужне и тешке странице у историји наше установе. Наших 12 звјездица нису имале прилику да удахну ни дјетињство ни младост, нити да нађу своје мјесто под сунцем. Немогуће је пронаћи праве ријечи како би се овакво страдање описало. Оно живи у нашим срцима и у срцима оних које је то страдање највише погодило. У знак сјећања на ову трагедију, улица на Паприковцу, гдје се налази Универзитетски клинички центар Републике Српске носи назив Дванаест беба“, рекао је проф. др Владо Ђајић .

Подсјећамо, у Одјељењу за интензивну његу бањалучког породилишта, због недостатка кисеоника потребног за адекватан третман, од 22. маја до 19. јуна 1992. године умрло је дванаест беба. Потребан кисеоник тада је било немогуће доставити копненим путем до Бањалуке због блокаде праваца према Србији и једина алтернатива био је ваздушни пут. Међутим, Савјет безбједности УН забранио је летове над територијом БиХ, те је тако онемогућен лет авиону који је требало да из Београда достави кисеоник Бањалуци.