Удружење мултипле склерозе Републике Српске уз подршку Универзитетског клиничког центра Републике Српске обиљежило је Свјетски дан мултипле склерозе. Свјетски дан борбе против мултипле склерозе је обиљежен и ове године у Парку „Петар Kочић“ у Бањалуци, те се на овај начин скренула пажња јавности на обољеле од ове тешке болести и на њихов положај у друштву.

Свјетски дан мултипле склерозе се обиљежава широм свијета да би се помогло у рјешавању глобалног проблема обољелих правовременим почетком лијечења одмах након дијагностиковања болести јер се раним почетком лијечења остварују најбољи резултати за пацијенте. Циљ обиљежавања Свјетског дана мултипле склерозе је повезивање људи, група и организација у покрет на међународном нивоу који учествовањем у догађајима и активностима подижу свијест о мултиплој склерози као глобалном проблему.

Предсједник Удружења мултипле склерозе РС, Мирослав Вукомановић рекао је да се ток ове болести зауставља терапијама, уз помоћ којих обољели могу нормално да живе, раде и обезбјеђују егзистенцију породици. Он је апеловао на све институције да им пруже помоћ у превазилажењу многих баријера са којима се обољели сусрећу, а посебно да се повећају примања која су мала у односу на потребе обољелих.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске, проф. др  Владо Ђајић истакао је да највећа здравствена установа у РС улаже максималне напоре како би пацијенти обољели од ове болести имали најбољи могући третман. Проф. др Ђајић рекао је да је приоритет УKЦ РС што раније постављање дијагнозе и проналажење што адекватније терапије.

Доц. др Сања Гргић, национални координатор за мултиплу склерозу и шеф Ођељења за демијелинизациона обољења са општом неурологијом Kлинике за неурологију УKЦ РС нагласила је да ова клиника у потпуности располаже са свом потребном дијагностиком као и било који центар у свијету.