Још један искорак у едукацији кадра у збрињавању хитних пацијента

У склопу обиљежавања Европског дана ургентне медицине Ургентни центар у сарадњи са Центром за научноистраживачки рад је организовао едукацију за специјализанте који дежурају и учествују у збрињавању хитних пацијената. Едукација се састојала из два дијела – курса напредне кардиопулмоналне реанимације и предавања из хитних стања у хирургији.

Адванцед Лифе Суппорт Цоурсе – АЛС се врши према према препорукама Еуропеан Ресусцитатион Цоунцил – ЕРЦ који је водећа европска научна установа која се бави ургентном медицином и кардиопулмоналном реанимацијом. У едукацији су учествовали инструктори ЕРЦ-а из Ресусцитационог Савета Србије на челу са др Златком Фишером, а из наше установе  начелница Ургентног центра УКЦ Републике Српске др Славица Зељковић и др Сузана Шобот.  АЛС курс је осмишљен као радно интензиван семинар током којег полазник овладава практичним вјештинама и потврђује своја теоретска знања која се односе на напредне мјере збрињавања изненадног застоја рада срца.

Овакав вид едукације у нашој установи се реализује већ други пут, до сада је едуковано више од 30 љекара, специјализаната кардиологије, интерне медицине, пулмологије и анестезије. Из наше установе два љекара, др Славица Зељковић и др Сузана Шобот имају статус ЕРЦ инструктора. Такође је настављена едукација и у овом правцу и још пет љекара је стекло статус инструкторског кандидата. За њих је планирано да у наредном периоду наставе стицање знања и вјештина потребних за обаваљање едукативне активности у овој области. То су први кораци за формирање сопственог центра који би вршио обуку медицинског кадра наше, а и других здравствених установа према важећим европским смјерницама.

Такође, одржала су се и предавања која су се односила на протокол збрињавања хитних стања у хирургији, акутни абдомен, политрауму, анеуризму абдоминалне аорте. Предавања су одржали проф. др Миланко Максић начелник Клинике за васкуларну хирургију и доц. др Зоран Алексић начелник Клинике за општу и абдоминалну хирургију. Предавање је било намијењено првенствено специјализантима хирургије и анестезије, али и осталим специјализантима који дежурају у Ургентном центру.

Едукација је реализована захвљујући свесрдној подршци проф. др Владе Ђајића и Пословодства Универзитетског клиничког центра Републике Српске.