Данас је у 18 часова на Тргу Крајине у Бањалуци представљен рад новоформираног Удружење пацијената обољелих од меланома “Ми смо са вама”  Републике Српске. Пуну подршку раду удружења су пружили проф.др Владо Ђајић, генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске као и доктори и начелници Клиника међу којима проф.др Јагода Балабан, начелник Клинике за кожне и полне болести, др Никола Барош, начелник Клинике за пластичну и реконстуктивну хирургију УКЦ Српске те начелник Клинике за онкологију проф.др Зденка Гојковић.

У Републици Српској на годишњем нивоу од меланома оболи од 60 до 70 људи, што је веома много, болест је у експанзији, а због одлажења у соларијуме све чешће оболијевају млади људи, упозорила је предсједник новоформираног Удружења  Јасминка Средојевћ која је додала да само један одлазак у соларијум повећава ризик за добијање меланома.

Начелник Клинике за кожне и полне болести УКЦ Републике Српске проф.др Јагода Балабан рекла је да је нажалост све више младих обољелих од меланома, те истакла значај превенције и едукације пацијената. Ризику су највише изложене особе које имају свијетлу кожу и које су склоне опекотинама од сунца, које су задобиле опекотине од сунца у дјетињству, које пуно времена проводе на сунцу, изложене су интензивном сунчевом зрачењу у кратком периоду, користе соларијуме, имају више од 50 младежа, у ужој породици имају некога ко је већ имао рак коже, те старији од 50 година”, навела је Балабан.

Данашњи скуп подржали чланови Удружења пацијената из Србије и љекари Клинике за кожне и полне болести УКЦ Републике Српске Маријана Тица и Драгана Поповић, која је једина из Републике Српске на субспецијализацији из онкологије у Београду и биће једини дерматолог у Српској са том субспецијализацијом.