На јесен наставак едукације љекара УКЦ-а у АКХ клиници Беч

Проф.др Владо Ђајић, генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске у посјети је Аустрији. Данас се састао са проф.др Петером Фригом из универзитетске клинике “Алгемајнес кранкенхаус” – АКХ у Бечу. Током састанка договорен је наставак већ раније започете сарадње двије здравствене установе и едукација љекара УКЦ Републике Српске у Аустрији која ће бити настављена у септембру. Састанку су присуствовали и шеф представништва Републике Српске у Аустрији мр Младен Филиповић и бањалучки љекар др Борис Гороња који је запослен у АКХ Клиници.

Проф.др Владо Ђајић, истакао је да је сарадња са универзитетском клиником “Алгемајнес кранкенхаус” – АКХ у Бечу прије пандемија била на високом нивоу и да ће се она вратити ускоро на ниво од прије појаве вируса корона. Он је истакао да је сарадња са АКХ немјерљиво допринијела развоју УКЦ-а те да је у фебруару 2018. године започета континуирана медицинска едукација кадра УКЦ-а која подразумијева да сваког мјесеца два љекара ове установе иду на једномјесечну едукацију у Беч и да је до сада више од 40 љекара УКЦ Републике Српске прошло едукцију у Бечу. Они су имали смјештај у Бечу и плаћене трошкове од 1000 евра.

Како је истакао проф.др Владо Ђајић, они који су завршили едукацију већ уводе нове терапијске и дијагностичке методе и већ су допринијели развоју УКЦ-а, а циљ руководства највеће здравствене установе у Републици Српској да има најбољи кадар који ће користити најсавременије методе. Он је нагласио да је планирано да се вантјелесна оплодња врши и у УКЦ-у, те да ће др Фриго бити један од сарадника на овом пројекту.

Проф.др Петер Фриго, специјалиста гинекологије и супспецијалиста ендокринологије у бечкој клиници АКХ рекао је да је задовољан пројектом размјене два центра. Он је додао да се успјешна сарадња огледа и у предавањима која је он држао у Бањалуци, те да аустријски љекари наставити да долазе у Бањалуку с циљем размјене стручњака и да се радује наставу договорене сарадње од јесени. Додао је да су два центра започели и научни програм, а након тога слиједе међународне мултицентричне студије које ћемо радити заједно, рекао је Фриго који је и професор на Медицинском универзитету у Бечу. Овом приликом је др Фригу уручено признање Заједнице српских клубова у Бечу за подршку српској заједници у Аустрији.

“Алгемајнес кранкенхаус” универзитетска је клиника у Бечу која има дугогодишњу свјетски признату репутацију врхунског медицинског центра у свим областима. Осим што располажу најмодернијом медицинском технологијом, одликује их и велики број престижних научних достигнућа, као и најновијих приступа у лијечењу тешких обољења.