У УКЦ Републике Српске наставља са улагањем у едукацију кадра и набавку најмодерније медицинске опреме. У Клиничком заводу за нуклерану медицину и болести штитне жлијезде успостављена је тераностичка лабораторија и обављена је едукација особља за припрему радиофармацеутика обиљежених са галијумом-68 и лутецијумом-177.

Термин „тераностика“ је кованица настала од ријечи терапија и дијагностика. Тераностика представља потпуно нови терапијски приступ који омогућује истовремено спровођење дијагностике и терапије, као и надзор дјелотворности самог тока лијечења, првенствено онколошких болесника.

„Данас имам задовољство да представим још један велики успјех УКЦ Републике Српске који крупним корацима сустиже водеће европске и свјетске центре. Тераностичку лабораторију коју данас представљамо не посједују земље у окружењу. Она подразумијева најмодерније дијагностичке и терапијске процедуре. Ова лабораторија вриједна је око милион КМ. Извршили смо анализе које се тичу користи за пацијенте, али и финансијске користи за нашу установу у смислу наплаћивања ових услуга за оне пацијенте који нису осигураници ФЗО РС, већ осигураници ФБиХ и околних држава. Заједно са Управним одбором донијели смо одлуку да је ово оправдана инвестиција . Захваљујем се својим сарадницима и руководству Републике Српске, јер смо направили најбољи клинички центар у региону. Ту нећемо стати. Наш план је да поред куповине савремене опреме наставимо са едукацијом кадра и од септембра велики број љекара и медицинских техничара одлази у Беч на едукацију“, рекао је проф. др Владо Ђајић

„У свијету се радиофармацеутици обиљежени галијумом-68 користе у ПЕТ дијагностици неуроендокриних тумора и карцинома простате, док се радиофармацеутици обиљежени лутецијумом-177 користе у терапији истих. Тераностичка  лабораторија се састоји из два дијела, у једном је соба за изолатором који штити оператера од зрачења, док је у другом дијелу лабораторија за контролу квалитета радиофармацеутика. Током успостављања лабораторије, сарадња је била мултидисциплинарна и интернационална, са великим компанијама из Велике Британије, Италије и Њемачке. Са поносом могу рећи да успостављањем ове лабораторије, Клинички завод за нуклеарну медицину наше установе стаје раме уз раме са другим свјетским центрима нуклеарне медицине. Захваљујем се Управи УКЦ Републике Српске на челу са проф. др Владом Ђајићем што су препознали значај и подржали увођење тераностике у Републици Српској, као и едукацију кадра и набавку опреме. Ово је велики корак за нуклеарну медицину и радиофармацију на овим просторима“, рекао је Аљоша Станковић, доктор фармацеутских наука.

„Увођењем тераностичке лабораторије, Клинички завод за нуклеарну медицину и болести штитне жлијезде је у могућности да прошири спектар својих дијагностичких и терапијских услуга. Одлуке о избору пацијената који су прави кандидати ову дијагностику и терапију  доносе се мултидисциплинарно, заједнички са колегама онколозима, гастроентеролозима и другим члановима конзилијума. Хвала руководству УКЦ Републике Српске што је препознало наш ентузијазам и помогло да се у нашем заводу успостави ова лабораторија“, изјавио је начелник Клиничког завода за нуклеарну медицину и болести штитне жлијезде прим. др Драги Станимировић.