Данас је озваничен почетак радова на изградњи и опремању новог објекта намијењеног пружању здравствене заштите обољелим од малигних болести. Догађају су присуствовали поред генералног директора УКЦ Републике Српске проф. др Владе Ђајића, министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске др Ален Шеранић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Константни раст малигних болести у Републици Српској и недовољни капацитети болничког смјештаја на цијелом подручју, довели су до потребе изградње и опремања новог објекта намијењеног пружању здравствене заштите обољелим од малигних болести.  Циљ овог пројекта је формирање регионалног центра за лијечење малигних болести унутар УКЦ Републике Српске, који ће служити као центар за смјештај пацијената на дужем лијечењу као и дијагностички центар са адекватним капацитетима за дневно лијечење пацијената.

Генерални директор УКЦ Републике Српске проф. др Владо Ђајић је рекао да је изградња наведеног објекта један од најзначајнијих и најхуманијих пројеката чију реализацију подржава руководство Републике Српске.

“Руководство Републике Српске прати потребе грађана и са УКЦ-ом Републике Српске тежи да здравствени систем у Српској буде на највишем нивоу. У објекту је предвиђено и 50 кревета за дневни смјештај пацијената”, рекао је проф. др Владо Ђајић. Он је нагласио да ће објекат располагати са 370 кревета за дужи смјештај и то онкологија 190 лежајева, а хематологија и палијатива по 90 за смјештај пацијената који су у терминалној фази болести. Проф. др Владо Ђајић је рекао да је пројекат урађен у складу са најсавременијим стандардима, а у објекту ће бити примјењиване савремене дијагностичке и терапијске процедуре.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас у Бањалуци да је изузетно значајно што ће бити изграђен објекат за пружање здравствене заштите обољелима од малигних болести, те да је неопходно посветити се превенцији обољења у Републици Српској. Напоменуо да је у Републици Српској повећан број малигних обољења. У Српској су створени законски услови за скрининг пројекте и сигурно је да ће бити планирани адекватни програми за превенцију обољења.

Радован Вишковић, предсједник Владе РС, рекао је да су пратећи потребе становништва и све већег броја онколошких пацијената руководство Републике Српске донијело одлуку да у комплексу УКЦ Републике Српске саграде једно ново здање које ће бити намјењено само онколошким пацијентима. “Данас заиста имамо проблеме широм Српске гђе имамо све више пацијената који не могу да бораве код својих кућа. Изградњом ове болнице имаће прилику да достојанствено проведу остатак живота”, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић је истакла да институције Републике Српске воде рачуна о здравственом систему.

“У УКЦ Републике Српске је почела изградња овог објекта, који ће бити на услузи грађанима Српске. Ово је велики подухват и подвиг у здравственом систему”, рекла је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.