Наставља се континуирана медицинска едукација и међународна сарадња, као и размјена искустава у дијагностиковању, лијечењу и хируршком збрињавању онколошких обољења између Онкоцентра у Санкт Петербургу и Универзитетског клиничког центра Републике Српске. Овог пута, у нашој установи су боравиле др Марина Исмаилова, онколошки хирург, специјалиста за туморе врата и главе, као и Лидиа Осипова дипломирана медицинска сестра – анестетичар. Гошће из Русије у нашој установи похађале су едукативне радионице које су организоване у периоду од 7. до 21. јула у складу са Споразумом о сарадњи наше установе са Онкоцентром из Санкт Петербурга који је потписан у новембру 2018. године.

„Ово је још један доказ да је УКЦ Републике Српске интернационална институција. Ми у овом тренутку имамо преко тридесет љекара на едукацијама у иностранству, а протеклих дана овђе су руски стручњаци преносили своја искуства и усвајали нова знања. Овом приликом им се захваљујем, као и генералном директору Онкоцентра и колегама који су раније долазили. Наше опређељење поред изградње и набавке најсавременије опреме јесте едукација кадра. Нећемо стати на овоме и даћемо све од себе да УКЦ Републике Српске буде још бољи и једна од најпрестижнијих здравствених установа у региону“, рекао је проф. др Владо Ђајић.

„Желимо да се захвалимо Управи УКЦ Републике Српске и Управи Онкоцентра Санкт Петербург што нам је омогућена прилика за посјету. Наша делагација наставља блиску сарадњу која се реализује још од 2018. године. Захваљујем се за јединствену могућност која нам је пружена, у погледу размјене хируршких искустава и знања, те разматрања клиничких случајева са колегама. И у будућности нам предстоји размјена стечених знања и искустава, те са нестрпљењем очекујемо делегацију медицинских радника УКЦ Републике Српске у нашем Онкоцентру у Санкт Петербургу“, изјавила је др Марина Исмаилова.

„ Веома ми је драго што се налазим у Вашој болници. Током наше посјете боравила сам у Ургентном центру, те у хируршкој и нехируршкој интензивној њези. Донијела сам одређене закључке у вези са резултатима које овђе остварујете које ћу покушати да уведем и у нашем центру. У интензивној њези има јако много посла, међутим медицинске сестре и љекари хармонично обављају свој посао и било ми је веома пријатно да се налазим у овом колективу. Сви су феноменални и сада их очекујемо да дођу код нас у госте“, рекла је Лидиа Осипова , дипл. медицинска сестра-анестетичар.