Све што смо до сада обећавали то смо и урадили, тако је и са реконструкцијом зграде Гинекологије и Инфективне клинике.

Након процедура које су дуго трајале, почели су радови на санацији Гинекологије, на четвртом спрату и прелазиће се на доње етаже. Пресрећни смо  што ће зграда која је прављена прије 40 година доживјети реконструкцију, а наше мајке, породиље, дјеца, наши најмлађи пацијенти ће имати боље услове за смјештај и лијечење. Наш приоритет јесте реконструкција и градња нових објеката и набавка нове опреме. Поносан сам на нашу савремену опрему и наше стручњаке. Едукација нам остаје приоритет, много љекара и сестара је у овом тренутку на едукацијама широм Западне Европе, Хрватске, Србије. Опредјељење Пословодства УКЦ Републике Српске  и руководства Републике Српске јесте да испунимо оно што смо обећали, да наше становништво има здравствену услугу на свјетском нивоу. Завршетак пројекта планиран је у наредна два мјесеца, а инсистирамо на квалитету радова и све мора бити изведено како је предвиђено пројектом и тендерском документацијом“, рекао је проф. др Владо Ђајић.

Санација објекта „Матерните“- Клинике за гинекологију и акушерство обухватиће замјену око 6 650 квадрата пода и санацију око 80 санитарних чворова. Тренутно се ради на санацији санитарних чворова који нису обухваћени претходним санацијима, демонтирају су све старе оловне цијеви у зидовима и подовима, скида се стара опрема, демонтирају туш каде, скида се стара зидна и подна керамика. Ради се нова хидроизолација у поду и зиду купатила. Дјелимично се санирају подови гдје су оштећени. Мјења се сва расвјета у санитарним чворовим те боје зидови и плафони. Ради се потпуна санација боксова гдје се купају бебе, вади се стара водоводна инсталација и поставља нова. На осталим етажама Гинекологије и Педијатрије, реконструкција се очекује у 100% обухвату од подова до санитарних чворова. Четврти спрат завршава се ових дана и онда извођач прелази на трећу етажу. У дијелу објекта који припада Педијатрији радови крећу почетком августа. Почињу од треће етаже Педијатрије и онда паралелно настављају са уговореним радовима у свим објектима.

Тренутно се у Клиници за инфективне болести изводе радови на другом спрату и они обухватају санацију санитарних чворова у свим собама (свака соба има wц и туш) и ходнику, демонтирају су све старе оловне цијеви у зидовима и подовима, скида се стара опрема,демонтирају туш каде, скида се керамика стара зидна и подна. Изводи се нова хидроизолација у подовима и зиду купатила. Стари подови у свим собама су састругани, санирана је глазура и постављају се нови подови. Крече се просторије са припремним радовима, скида се постојећа подлога, глетује и припрема за бојење. Мијења се сва расвјета у санитарним чворовима.

Министарство здравља и социјалне заштите је закључком Владе Републике Српске одобрило средстава за реализацију дјелимичне адаптације објекта Матернитеа и зграде Клинике за инфективне болести. Вриједност овог пројекта је 2.633.000,00 КМ са ПДВ-ом, а завршетак његове имплементације је предвиђен крајем септембра.