Као и сваке године, данас је у холу зграде Централног медицинског блока УКЦ Републике Српске служен парастос за пет погинулих бораца у Одбрамбено-отаџбинском рату. Служењем парастоса и полагањем цвијећа представници борачких организација, породице погинулих и несталих, представници Пословодства УКЦ Републике Српске и радници одали су почаст својим страдалим колегама – борцима који су учествовали у стварању Републике Српске.

„Захваљујем се свима који су дошли. Данас је за нас тужан дан. Ми смо једна од ријетких организација која сваке године служи парастос за наше погинуле раднике у Одбрамбено-отаџбинском рату. Ми не смијемо заборавити оно што су наши радници дали, а дали су оно највриједније – свој живот за Републику Српску. Поред помена и почасти које им одајемо, ми морамо да наставимо у духу њихове жртве, а то је очување институација Републике Српске, а истовремено унапређење УКЦ Републике Српске. Сви ми запослени овдје уназад неколико година смо дали све од себе да УКЦ Републике Српске учинимо најбољим клиничким центром у региону, који стоји раме уз раме са европским и свјетским центрима. Ускоро отварамо Кардиохирургију, направили смо најбоље интензивне његе, операционе сале, набавили смо најбоље апарате и ангажовали најбоље стручњаке. Хвала свима који су данас дошли овдје, члановима породица и представницима борачких организација“, рекао је проф. др Владо Ђајић.

„Желим да изразим велику захвалност особљу и руководству УКЦ Републике Српске који обиљежавају овај наш датум, јер вољени умиру онда када их заборавимо, а не онда када напусте овај свијет. Руководство и сво особље су показали да нису заборавили ни нас који смо најтеже муке поднијели у овом рату“, изјавила је Вишња Тодоровић, представница породица погинулих и несталих радника УКЦ Републике Српске.
„Илиндански дани су дани када ми у борачким организацијама Републике и Града обиљежавамо значајне датуме. Данас дајемо помен за пет погинулих бораца, радника ове установе. Припадници Војске Републике Српске и припадници Министарства унутрашњих послова су дали значајан и одлучујући допринос у стварању Републике Српске. Њих преко 23 000 уградили су своје животе у темеље Републике Српске. У њихову част и гајећи културу сјећања, положићемо цвијеће и прислужити свијеће. Искористићу ову прилику да се захвалим Борачкој организацији УКЦ Републике Српске која сваке године обиљежава помен. Засигурно то не би могли без Руководства ове установе и користим прилику да им се захвалим на моралној подршци, материјалној подршци и свакој другој подршци породицама. Нека они буду узор и примјер другим организацијама које имају услове да се одуже породицама својих радника“, рекао је Горан Рогић, предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске.

„Част ми је што данас присуствујем служењу парастоса за погинуле раднике Клиничког центра који су своје животе положили за стварање Републике Српске и за слободу коју ми данас живимо. Дати живот за ближњега свога јесте највећа вриједност и највише што човјек може да учини. Најмање што можемо да урадимо јесте да гајимо сјећање на њих и да сваке године присуствујемо служењу парастоса у њихову славу и част. Ово што сам данас видио овдје позитиван је примјер односа према супругама, родитељима и дјеци њихових радника који су дали животе за стварање Републике Српске. Позвао бих и друге установе, институције и предузећа у Републици Српској да служећи се овим примјером пруже подршку породицама погинулих бораца“, рекао је Радан Остојић, предсједник Борачке организације Републике Српске.