Данас је представљена завршна фаза радова на пројекту „Адаптација и опремање простора Банке хуманог млијека и поликлиничког дијела Клинике за дјечије болести“. Овај пројекат започет је крајем марта ове године и очекујемо да ће бити финализован почетком септембра.

У склопу традиционалне хуманитарне кампање “С љубављу храбрим срцима”, коју је покренула предсједница Републике Српске госпођа Жељка Цвијановић скупљена су финансијска средства за оснивање прве банке хуманог млијека у Српској. Циљ оснивања Банке хуманог млијека је да се пријевремено рођеној и тешко болесној дјеци, којој није доступно мајчино млијеко, осигура донирано хумано, мајчино млијеко, а формирањем поликлиничког дијела Клинике за дјечије болести све специјалистичке педијатријске амбуланте биће на једном мјесту, одвојене од стационарног дијела где су наши најмлађи хоспитализовани пацијенти.

„Ово је још један историјски догађај јер први пут једна здравствена установа у Републици Српској гради Банку хуманог млијека, а поред тога правимо овдје један најмодернији Поликлинички центар који ће на једном мјесту имати све супспецијалистичке амбуланте и кабинете са најсавреминијом медицинском опремом. На једном мјесту ће наши љекари моћи да прегледају наше малишане и најмлађе пацијенте, ван стационарног дијела, а истовремено овдје пресељавамо амбуланту која је тренутно у старом дијелу у центру града. Важно је нагласити да ће родитељи који доведу дјецу на преглед имати на располагању више супспецијалиста и комплетну медицинску услугу на једном мјесту, тако да нема губљења времена.

Искористио бих прилику да се захвалим предсједници Републике Српске што је наставила хуманитарну акцију „С љубављу храбрим срцима“ коју је својевремено започео тадашњи предсједник Републике Српске господин Милорад Додик. Прије седам дана имали сте прилику да видите да смо почели са санацијом мокрих чворова и простора на Гинекологији. На тај начин стварамо бољи амбијент за смјештај наших породиља и мајки у Универзитетском клиничком Центру Републике Српске. Паралелно са тим направили смо план развоја потпомогнуте (ИВФ) оплодње, правимо планове, стварамо, едукујемо медицинске професионалце. Велики пројекти су иза нас, велики пројекти су пред нама. Радимо за наше грађане како би имали најбољу здравствену заштиту у региону, у рангу европских и свјетских центара “, рекао је проф. др Владо Ђајић.