По први пут у УКЦ Републике Српске изведен је веома сложени оперативни захват – уградња вјештачког зглоба рамена. Ради се о пацијенту из источног дијела Републике Српске који је након пада задобио компликован вишедјелни прелом рамена.

Пацијент је оперисан у регионалној анестезији у тзв. интерскаленском блоку, урађеном под контролом ултразвука уз аналгоседацију, што представља свјетске стандарде у ортопедској анестезији. Тиме је проценат компликација код овако сложеног захвата сведен на минимум. Том приликом пацијенту је уграђена тотална анатомска протеза рамена са комплетном реконструкцијом мишића и тетива у раменом зглобу.

Према ријечима др Дејана Ћурлика, специјалисте ортопедије са овом операцијом у потпуности је заокружено лијечење повреда и обољења рамена у нашој установи. Наши љекари успјешно врше захвате почевши од динамичке стабилизације АЦ зглоба, лијечења повреда и обољења тетива ротаторне манжетне и нестабилности рамена артроскопском и отвореном методом.

Овај сложени захват – уградња протезе рамена којом је омогућено рјешавање најкомпликованијих прелома и обољења рамена представља круну двогодишњег настојања и времена проведеног на едукацијама љекара Клинике за ортопедију и трауматологију у болницама у Италији, Аустрији, Словенији, Пољској.

На овај начин УКЦ Републике Српске се сврстао у ред малог броја болница у Србији, Хрватској и Словенији у којима се изводи ова операција. Оперативни захват је извео тим љекара и техничара Клинике за ортопедију и трауматологију и Клинике за анестезију и интензивно лијечење у саставу др Јовица Чеко као оператер, др Дејан Ћурлик и Др Владимир Анђић као асистенти, др Драган Ракановић, специјалиста анестезиолог – начелник Клинике за анестезију и интензивно лијечење, др Дејана Голуб, специјализант анестезије, техничар Александар Мацановић и инструментарка Јелица Ристић.

„Овом приликом бих изразио захвалност начелнику Клинике за ортопедију и трауматологију УКЦ Српске др Николи Бојићу и генералном директору наше установе проф. др Влади Ђајићу на подршци и разумјевању током процеса едукације као и на обезбјеђивању најсавременијих имплантата за потребе наших пацијената“, рекао је др Дејан Ћурлик.