Наставља се са континуираном едукацијом у УКЦ Републике Српске, гдје се данас организује курс основне животне подршке БЛС (Basic life support) за 50 полазника и то студената завршних година Медицинског факултета и медицинских сестара/техничара из Ургентног центра. Циљ ове едукације је побољшање квалитета услуге у збрињавању пацијената од изненадне срчане смрти. На овај начин пратимо свјетске трендове и смјернице у медицини што има за циљ унапређење знања и вјештина радника у здравству.

Едукација се врши према препорукама Европског Ресусцитационог Савјета (ЕРЦ) који је водећа европска научна установа која се бави ургентном медицином и кардиопулмоналном реанимацијом. У едукацији учествују три инструктора ЕРЦ-а из Ресусцитационог Савјета Србије на челу са др Златком Фишером, а из наше установе едукатори су начелница Ургентног центра др Славица Зељковић и др Сузана Шобот, те још три љекара Ургентног центра УКЦ Републике Српске.

БЛС курс Европског Ресусцитационг Савјета – ЕРЦ је осмишљен као радно интензиван семинар током којег полазник овладава практичним вјештинама и потврђује своја теоретска знања која се односе на основне мјере збрињавања изненадног застоја рада срца.

„Захваљујући руководству УКЦ Републике Српске ми смо у наш програм укључили студенте Медицинског факултета. Њих педесет је приступило курсу и они ће добити дипломе које су међународно признате. На тај начин ћемо њима показати један нови, модернији начин у приступу пацијентима и побољшати квалитет збрињавања тих пацијената који доживе изненадни срчани застој. Курс је намијењен и медицинским и немедицинским радницима. Сви љекари који су запослени у Ургентном центру су завршили курсеве из напредних мјера реанимације и имамо кадар који је стекао звање инструктора. Дакле, не само да спроводе ове мјере, него и учествују у едукацији кадра. Данас настављамо едукацју наших медицинских техничара, а започињемо и едукацију студената. Циљ је да програмом буде обухваћено што више лаика и немедицинског особља. Циљ је да лаик препозна унесрећеног, да позове помоћ и започне одговарајуће мјере, јер на тај начин „купујемо“ вријеме и помажемо да та особа има веће шансе да преживи до стизања медицинске помоћи. Ми у УКЦ Републике Српске имамо савремену опрему и услове за збрињавање свих врста пацијената. Међутим ако на терену имамо ситуацију да унесрећеном нико не пружи адекватну помоћ и ако она није благовремена, онда су те шансе за преживљавање и квалитетан опоравак минималне. И због тога своја знања и вјештине данас преносимо и студентима“, рекла је др Славица Зељковић, начелница Ургентног центра .

„Овдје сам у функцији особе која надгледа исправност одвијања овог програма и утврђује да се он одвија у складу са стандардима који су установљени за стицање ове престижне међународне лиценце. Захваљујући жељи ове установе да имплементира највише стандарде у збрињавању животно угрожених пацијената, формирали смо локални инструкторски тим. Након овога, они могу самостално наставити одређене активности. Такође, УКЦ је препознао потребу да инволвира студенте и они су изразили жељу да усвоје ова знања. Ове мјере које овдје учимо продужавају вријеме и на тај начин обезбјеђујемо да екипе хитне помоћи или реанимациони тим стигне до особе којој се још увијек може помоћи“, рекао је др Златко Фишер , генерални секретар Ресусцитационог Савјета Србије.

„Прије свега захваљујем се УКЦ-у Републике Српске и генералном директору проф. др Влади Ђајићу, као и начелници Ургентног центра др Зељковић и др Фишеру. Моје колеге и ја, нас педесет,  данас смо прошли едукацију БЛС. Наша знања је потребно надоградити, потребно је научити нове технике и вјежбати што више како бисмо могли да препознамо ситуацију ако је унесрећени без свијести, да позовемо помоћ и да кренемо са кардиопулмоналном реанимацијом, те да знамо да рукујемо аутоматским екстерним дефибрилатором. УКЦ Републике Српске је највише заслужан за ово и ово је показатељ да ова установа жели да студенти уче и да се касније запосле уз дипломе и сертификате“, рекао је Владан Гачић, студент Медицинског факултета.