Данас смо обиљежили четири године од оснивања Ургентног центра Универзитетског клиничког центра Републике Српске, срца наше болнице.

„Овај центар иза нас је најбитније и најкорисније мјесто за све становнике Републике Српске. У Ургентном центру се збрињавају најтежи пацијенти из свих дијелова Републике Српске и овдје се спашавају животи. Поносан сам што смо направили такве услове да се и најтежи пацијенти могу у веома кратком року дијагностиковати и лијечити по протоколима Европе и свијета. Овдје су најсавременији апарати и овдје се лијечи најбољим методама. Овдје је медицинско особље оспособљено за најкомпликованије операције, третмане и реанимацију пацијената. Овдје су спашени многи животи и то нам је био циљ. Моја обавеза као генералног директора јесте да наставимо овако, да унапређујемо и УКЦ Републике Српске и Ургентни центар, а истовремено да набављамо најсавремнију опрему и да вршимо едукацију нашег кадра. у Ургентном центру запослено је 130 радника од чега су 24 љекара. УКЦ Републике Српске први пут у историји финансијски подржава све запослене гдје год да иду на едукацију, конгресе, семинаре или вишемјесечни боравак у било којој држави. Имали смо недавно састанке са свим начелницима који су добили инструкцију да сва своја знања пренесу младим колегама, а истовремено да им отворе врата престижних клиника у свијету и да их УКЦ Републике Српске спонзорише да оду по знање, донесу знање и то знање примјењују овдје у Српској “ рекао је проф. др Владо Ђајић.

Начелник Ургентног центра др Славица Зељковић рекла је да се од самог почетка рада Ургентни центар развијао без обзира на тешке тренутке кроз које је пролазио. „У ситуацији пандемије имали смо врло сложен моменат када смо се морали подијелити на двије цијелине, потпуно одвојене, али функционалне за ковид и нековид пацијенте и пружати једним и другим услугу збрињавања хитних пацијената. Ургентни центар 2018. године почео је рад са четири љекара специјалиста и 40 медицинских техничара и конципиран је као свугдје у свијету, као болница у болници. Посебно смо поносни на едукацију медицинских техничара у области ургентне медицине. За четири године у Ургентном центру збринуто је више од 300.000 пацијената, више од 3.000 збринуто је у реанимацији, док је више од 17.000 пацијената хитно оперисано, у просјеку више од 200 пацијената дневно“, рекла је начелница Ургентног центра др Славица Зељковић.

Главни техничар Ургентног центра Ранко Палачковић рекао је да 35 година ради и да је кључни моменат био 22. септембар 2018. године када је почео са радом Ургентни центар. „Раније је увијек био проблем хитног збрињавања пацијената. Отварањем Ургентног центра добили смо све на једном мјесту, добили смо опрему. Радити у Ургентном центру није нимало лако, било је увијек стресно и одговорно, али никада нисмо стали на том почетном нивоу, стално смо ишли напријед, едуковали се, набављали нову опрему. Најстреснији период био је у доба пандемије када је дошло до подјеле УКЦ-а на ковид и нековид, али се заједничким напорима успјело избјећи оно што се могло видјети у далеко развијеним земљама, а то су колоне људи који су чекали данима да им се пружи медицинска помоћ. Идемо даље, напредујемо, едукујемо се, почињемо да радимо оно за шта смо се читав живот припремали, а то је прије свега превенција и едукација здравствених радника да бисмо радили још боље и квалитеније за добробит свих нас и наших пацијената“, рекао је главни техничар Ургентног центра УКЦ Републике Српске Ранко Палачковић.