Први пут је изведен оперативни захват имплантације стимулатора н.вагуса код пацијента са фармакорезистентном епилепсијом. Ријеч о пацијенту старости 15 година који због комплексног здравственог стања има учестале и тешке епилептичке нападе на које досадашња фармаколошка терпија није дала ефекта. С обзиром на комплескност стања неуролошки и неурохирушки тимови УКЦ Републике Српске заједно са еминентним стручњацима из Клиничког центра Србије проф. др Владимиром Башчаревићем, неурохирургом, замјеником директора Клинике за неурохирургију и проф. др Драгославом Сокићем, неурологом, директором Клинике за неурологију одлучили су се за овој вид хируршког збрињавања и имплантације стимулатора. Приликом оперативног захвата имплантира се стимулатор у поткожном предјелу грудног коша. Стимулатор је повезан са електродама које се око н.вагуса и на тај начин смањује се учесталост епилептичких напада. У даљем лијечењу, под контролом неуролога, апарат за ВНС ће бити калибриран и подешаван да на оптималан начин побољша контролу епилептичког напада. Очекује се да се тежина и учесталост напада поправе у драстичном обиму што омогућава да се квалитет живота пацијента значајно поправи. ВНС је иновативни начин лијечења епилепсије који омогућава додатну корист за пацијента,  а комбинација са лијековима и другим начинима лијечења је могућа. Тим који је извео имплантацију су: проф. др Владимир Башчаревић, неурохирург, проф. др Драгослав Сокић, неуролог из Клиничког центра Србије, др Мишо Мишкић, неурохирург, др Драган Шврака, анестезиолог и Давор Драгушић, инструментар.

Генерални директор  проф. др Владо Ђајић рекао је да је данас посебан дан за нашу установу и да је ријеч о великом успјеху.

„Настављамо са увођењем нових не само дијагностичких већ и терапеутских метода и данас је по први пут у УКЦ републике Српске изведена уградња стимулатора нервуса вагуса. Друга значајна ствар што имамо у посјети данас два врхунска стручњака свјетског гласа из Београда, наше учитеље и менторе који су урадили данас операцију заједно са нашим љекарима и поносан сам због тога. “, рекао је проф. др Ђајић.

Он је рекао да данашњом операцијом започиње уградња стимулатора нервуса вагуса на УКЦ Републике Српске, те се захвалио стручњацима из Клиничког центра Србије, неурологу, директору Клинике за неурологију Драгославу Сокићу и неурохирургу, замјенику директора Клинике за неурохирургију Владимиру Башчаревићу, за све што су урадили за пацијенте и медицинске професионалце из наше установе.

Проф. др Владимир Башчаревић је рекао да је оперативним захватом имплантације стимулатора нервуса вагуса код пацијента старости 15 година са Фармакорезистентном епилепсијом понуђена нова метода лијечења која се зове вагус нервна стимулација /ВНС/.

„Она се изводи тако што се један генератор електричних импулса имплантира у врат пацијента , електроде се омотају око нервуса вагуса и потом преко једне батерије, једног такозваног пејсмејкера настаје вишегодишње стимулисање нервуса вагуса и на тај начин се доводи до престанка, смањења или побољашања комплетне клиничке слике и епилепсије пацијента“, појаснио је проф. др Башчаревић. Он је изразио наду да ће сарадња бити настављена, истичући да оваквих пацијената има доста истичући да је ријеч о методи која се примјењује у Београду од 2009. године.

„Надам се да ће ово бити само почетак срадње са УКЦ Републике Српске и да ће се имплантација вагуса нервус стимулатора наставити и у једном тренутку потпуно и преузети од наших колега са неурохирургије у Бањалуци који су потпуно оспособљени да ураде једну овакву врсту интервенције уз нашу малу помоћ“, рекао је проф. др Башчаревић.

Директор Клинике за неурологију, Клиничког центра Србије проф. др Драгослав Сокић је рекао да је веома срећан због става управе УКЦ Републике Српске да води рачуна о напретку струке и увођењу нових технологија.

„Стиумулација нервуса вагуса је иновативни начин лијечења пацијената са епилепсијом, стимулише се периферан живац који је у контакту са битним структурама мозга одакле се та електрична активност преноси на остатак мозга и сузбија епилептичну активност. Ми смо навикли да се пацијенти са епилепсијом лијече узимањем лекова против епилепсије и то је ефикасна терапија код 55 до 60 одсто пацијената. Стимулација нервуса вагуса је пречица до мозга. Ово је метода која доводи до битног сузбијања напада код две трећине пацијената код којих је имплантиран, нажалост једна трећина не реагује на овај метод. Након ове операције пацијенти се враћају нормалном животу и свим својим активностима. Пресрећан сам што је управа УКЦ Републике Српске на челу са професором Ђајићем прати савремене стручне трендове и технолошке методе које помјерају границе од претходног старог лијечења до напредног лијечења“, рекао је проф. др Сокић. Он је рекао да је од 2009. године у Клиници за неурологију, Клиничког центра Србије имплантирано 64 ових апарата.