Хируршки тим Клинике за дјечију хирургију по први пут у УКЦ Републике Српске, урадио је сложену лапароскопску процедуру спуштања тестиса заосталих у стомаку. Захват је изведен код два дјечака узраста до три године, којима од самог рођења није био присутан један тестис у кесици.

Процедура која је изведена подразумијева минимално инвазивни приступ трбушној дупљи путем камере, те идентификацију високо позиционираног и адекватно развијеног тестиса. Након његове мобилизације од околног ткива врши се процјена ради спуштања у истострану кесицу или извођење процедуре истезања (тракциона елонгациона орхидопексија).

 Хируршки тим је извео процедуру истезања крвних судова тестиса према техници египатског хирурга проф. др Самех Схехата. Процедура која је изведена је највиспреније рјешење, које омогућава да се васкуларна петељка тестиса издужи, а затим да се тестис доведе у скроталну кесицу без тензије.

Предности оваквог типа захвата у дјечијој доби је поред мање трауме за дијете, такође много боља видљивост ткивних структура, бољи приступ као и већи број могућих рјешења која отвореним/класичним хируршким приступом нису могућа. Дјеца након операције имају много мање тегоба, те су кроз 3- 4 дана од захвата способна да се врате својим уобичајеним дневним активностима и игри, на радост и олакшање родитеља, као и на професионалну сатисфакцију оператера и цијелог хируршког тима.

Хируршки тим који је учествовао у извођењу оперативног захвата су били хирург др Александар Брковић са асистентима др Емилијом Дошлов и др Александром Цакићем, уз помоћ тима инструментарки Дарије Марјанац, Дубравке Тадић и Александре Секимић.  Анестезију је водио др Предраг Берић уз помоћ др Раденка Самца и анестетичара Пере Рогића.

Опредјељење руководства УКЦ Републике Српске на челу са проф. др Владом Ђајићем јесте улагање у едукацију кадра и увођење нових метода лијечења пацијената.