Клиника за кардиологију УКЦ Републике Српске и Одјељење за електрофизиологију срца и поремећаје срчаног ритма данас обиљежавају 30 година од прве уградње трајног пејсмејкера у нашој установи и у Републици Српској. Тим медицинских професионалаца овог одјељења максималним ангажовањем како људских тако и материјалних ресурса, сваке године постиже респектабилне резултате на које смо изузетно поносни.

Одјељење за електрофизиологију срца и поремећаје срчаног ритма Клинике за кардиологију УКЦ Републике Српске је највећи аритмија центар у БиХ и референтни аритмија центар Републике Српске. Тим медицинских професионалаца овог одјељења максималним ангажовањем како људских тако и материјалних ресурса, сваке године постиже респектабилне резултате на које смо изузетно поносни.

Данас се у Пејсмејкер центру имплантира око 350 пејсмејкера годишње. Имплантирају се најсавременији типови пејсмејкера, кардио-вертер дефибрилатора (ICD), ресинхронизациони пејсмејкери (CRT-P, CRT-D), лyп рекордер системи, те специјална врста пејсмејкера Хис-Бандл пејсинг системи. Такође, од 2018. године Одјељење за електрофизиологију срца и поремећаје срчаног ритма располаже и са савременом салом за интервентну електрофизиологију срца.

Пејсмејкер центар наше установе представља један од најреспектабилнијих центара у региону када је ријеч о модерној кардиологији. Напомињемо да пејсинг у Бањој Луци има дугу традицију од 1976. године, а званично отварање Пејсмејкер центра у нашој установи било је 1998. године. Велики допринос унапређењу центра и увођењу нових модалитета пејсинга дали су и настављају да дају  прим. др мр сц. мед. Драган Унчанин, шеф Одјељења за електрофизиологију срца и поремећаје срчаног ритма и начелница Клиника за кардиологију проф. др Тамара Ковачевић Прерадовић, све уз подршку руководства УКЦ-а на челу са проф.др Владом Ђајићем, генералним директором.

„УКЦ Републике Српске прати све трендове свјетских и европских болница из свих области па тако и из кардиологије, нарочито из поремећаја срчаног ритма којих је нажалост све више. Наш Пејсмејкер центар је опремљен најновијом и најсавременијом опремом, а оно што с поносом желим да истакнем јесте да у њему ради веома искусан и стручан медицински кадар. Наше опредјељење јесте набављање нових апарата и усавршавање кадра. Пејсмејкер центар и Клиника за кардиологију ће имати максималну подршку руководства УКЦ Републике Српске“, рекао је проф. др Владо Ђајић .

„У протеклих 30 година успјели смо да уградимо преко 5500 апарата што је респектабилан број за ову установу и Републику Српску. Оно што карактерише наш Пејсмејкер центар јесте да смо све вријеме пратили модерне трендове и уводили нове технологије на задовољство наших пацијената“, изјавио је др Драган Унчанин.

„Исказала бих велико задовољство и част да као начелник пратим развој Клинике за кардиологију посљедњу деценију гдје смо направили драматичне искораке из свих области кардиологије. Честитам колеги Унчанину не само на стручном, већ и на организационом и менаџерском раду који је резултирао овим бројевима. То нису само пуки бројеви, читав тим људи стоји иза тога – љекара и медицинских техничара. Као начелник Клинике посебно бих истакла научни допринос, ми смо не само референтна установа за Републику Српску, већ и наставна база Медицинског факултета и имамо капацитет да понудимо и наставу и науку и струку. То показује и долазак страних студената. Сви ти резултати захтијевају претходна улагања. Захваљујем се министру и руководству Републике Српске које нам даје подршку“, рекла је проф. др Тамара Ковачевић – Прерадовић

„Честитам тиму који дуги низ година ради. Велика је ствар прославити 30 година. Честитам тиму који предводи др Унчанин, честитам начелници Ковачевић као и проф. др Ђајићу који својим несебичним залагањем помажу и доприносе томе да најсавременије процедуре развијамо и примјењујемо у УКЦ Републике Српске. Сваки јубилеј је прилика да се захвалимо онима који су ово почели, др Гороњи , др Ступару. Овај центар почео је малим корацима и унаприједио је сам рад Клинике. Данас имамо и Салу за електрофизиологију срца, имамо Кардиохирургију, уграђујемо најсавремију опрему. Континуирано радимо на развоју кадра, опреме и простора“, рекао је министар Шеранић.