Обиљежили смо Свјетски дан борбе против можданог удара и том приликом на Тргу Крајине свим заинтересованим грађанима бесплатно мјерили крвни притисак и шећер у крви.

“Мождани удар је једно од најтежих обољења савременог човјека и једно од најчешћих узрока смртности, а на првом мјесту је у стварању инвалидности код човјека, јер већина преживјелих од можданог удара нажалост остају трајни инвалиди. Данашње окупљање има за циљ да скренемо пажњу на двије ствари. Прва ствар је да се добром превенцијом може спријечити 50% настанка можданог удара, а то је ултразвучног испитивање крвних судова врата и главе и избјегавање добро познатих фактора ризика за настанак можданог удара. Друга ствар на коју желимо да скренемо пажњу јесте да се савременим методама које имамо препознају рани знаци можданог удара и веома је битно да пацијент што прије дође у болницу како би примио адекватну терапију. Управо је данашња парлоа да “Минути могу спасити живот”. Ми неуролози из Републике Српске смо урадили један велики пројекат превенције можданог удара који није рађен нигдје у свијету гдје смо бесплатно прегледали преко 50.000 становника Републике Српске и спасили преко 1.000 живота, гдје смо открили ту асимптоматску каротивну болест  када су наслаге у том главном крвном суду велике и могу довести до можданог удара. Зато је веома битно ултразвучно превентивно испитивање крвних судова врата и главе. Познато је да сам управо једним таквим прегледом спасио живот нашем познатом пјевачу Халиду Бешлићу којем је на прегледу устављено да има чак 94% сужење крвног суда, а да то није ни знао”, изјавио је генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Проф. др Владо Ђајић

“Треба констатовати да смо у протеклим деценијама урадили велике помаке у превенцији и терапији можданог удара посебно са терапијом ултразвука крвних судова односно са интравенском тромболитичком терапијом. Међутим има још много посла да се ради, не само код нас гдје је по званичним подацима смањена смртност од кардиоваскуларних обољења, студије које су урађене у Европи су показале да и особе које су доживјеле нежељени кардиоваскуларни догађај односно инфаркт срца и даље немају факторе ризика доведене у нормалу. Морамо још много радити на превенцији можданог удара, зато управо овакве акције превенције као ова данас имају велико мјесто у нашој глобалној стратегији у борби против једне овакве пошасти која је у човјечанству и даље велика. То је болест која оставља трећину инвалида, трећина је смртност и трећина је оних који се врате свакодневним обавезама. Ти који се врате свакодневним обавезама имају неке симптоме који говоре да нису исти као што су раније. Ми имамо јако добро развијену терапију и превенцију можданог удара, али и планове за будућност који ће учинити да будемо још бољи него што смо данас”, изјавио је Проф. др Зоран Вујковић.