Удружење радиолошких технолога Републике Српске заједно са Удружењем радиолога Републике Српске и руководством Универзитетског клиничког центра Републике Српске организовало је предавања из области радиологије поводом обиљежавања Свјетског дана радиологије.

Свјестски дан радиологије је дан када желимо указати јавности на вриједност радиологије у дијагностици и лијечењу пацијената и објаснити значајну улогу радиолога и технолога медицинске радиологије у одржавању националног здравља.

Завод за клиничку радиологију УКЦ Републике Српске је имао веома динамичан раст и развој у протеклим годинама тако да са поносом можемо рећи да имамо једну од најопремљенијих радиологија у региону која посједује два МР, пет КТ уређаја, најсавеменију ангио салу, велики број радиографских и ултразвучних уређаја, савремени информациони систем, те оно што је најважније велики број изузетно обучених радиолога који свакоднево изводе најсавременије и најсофистицираније дијагностичке и интервентне процедуре. Само у току протекле године у Заводу за клиничку радиологију је прегледано скоро 250 000 пацијената, те урађено чак 42 000 КТ прегледа што су изузено респектабилне бројке јер показују да је сваки четврти становник Републике Српске био корисник једне од наших услуга. Од инсталације првог рентгенског уређаја у Бањој Луци, 1925.године , до данас , радиологија је у Републици Српској прошла велики пут. На самом почетку рата, 1992. године  у Бањој Луци је било свега 4 радиолога док данас, четврт вијека касније у Заводу за клиничку радиологију УКЦ Републике Српске ради 33 радиолога, те се школује још 29 специјализаната. Данас можемо рећи да је Завод за клиничку радиологију далеко највећа, најопремљенија и најбоља радиолошка установа у Босни и Херцеговини и једна од неколико најпрестижнијих радиолошких установа у ширем региону.Важно је нагласити да поред љекара кључну улогу играју и радиолошки технолози, примјеном својих процедура и протокола у постизању и обезбеђењу безбједне праксе не само у заштити од зрачења него и у другим сферама нашег ангажовања.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске проф. др Владо Ђајић рекао је да Завод за клиничку радиологију посједује најбољи дијагностички центар у региону, најсавременију опрему и врхунске стручњаке на чему би могли позавиде и највећи свјетски здравствени центри. „Имамо довољан број љекара, 33 радиолога и десетак специјализаната и желимо да им омогућимо едукацију у здравственим центрима и клиникама у региону“, рекао је проф. др Владо Ђајић.

Начелник Завода за клиничку радиологију проф. др Саша Вујновић је навео да су 1992. године у УКЦ Републике Српске била четири, а у Српској девет радиолога. Он је истакао да су радиолози прошле године урадили скоро 250.000 прегледа, од чега је 45.000 прегледа компјутеризовене томографије. Он је навео и податак да је  1999. године, када је почео да ради у УКЦ РС, урађено 1.600 радиолошких прегледа.

Предсједник Удружења радиолошких технолога Републике Српске Огњен Аћимовић рекао је да је Удружење основано 2008. године, те да је члан интернационалног удружења.  Он је најавио да ће два члана овог Удружења, први пут, излагати свој научно-истраживачки рад на међународном конгресу  који ће се крајем године одржати у главном граду Тајвана Банкоку.