Јуче 16.11.2022.године у просторијама Универзитетског клиничког центра Републике Српске одржан је састанак представника УКЦ-а Републике Српске и  Удружење обољелих од рака плућа „Диши за живот“.

Генерални директор УКЦ Републике Српске проф.др Владо Ђајић рекао је да је опредјељење пословодства УКЦ Републике Српске константно улагање у едукацију кадра, набавку савремене дијагностичке опреме и што бољи услови за пацијене, а све у циљу њихове здравствене заштите.

Према ријечима Драгомира Ђукића, предсједника Удружења захвалио се др Ђајићу и докторима УКЦ-а на помоћи. Циљ састанка је био што боља сарадње пацијената и медицинских професионалаца са којима су обољели у свакодневном контакту. На састанку је представљен рад Удружења и важност превенције и  наглашена је  важност правовременог откривања карцинома плућа.

Такође, према његовим ријечима циљ је што боља дијагностика и савременији терапијски третмани обољелих  као и многа друга системска рјешења у циљу што ефикаснијег лијечења пацијената.

Др Лора Новаковић, љекар Клинике за плућне болести УКЦ Републике Српске захвалила се руководству УКЦ Републике Српксе на свему што ради да се Клиника опреми у свим сегментима, јер су то бенефити за обољеле којих је из дана у дан све више и истакла да се у Клиници користе најсавременији модалитети у лијечењу обољелих пацијената који се користе и у свијету, а поједине терапије које примају пацијенти у Бањалуци су међу првим примијењеним у Европи.

Пулмолог са Клинике за плућне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске Мирко Станетић је рекао да статистика несумњиво показује да је повећан број обољелих од карцинома плућа на подручјима која су бомбардована осиромашеним уранијумом, али на раст броја обољелих вјероватно утичу и лоше животне навике.

Истакнуто је да активности око објављивања  радова у Србији на ову тему води министар здравља Републике Србије Даница Грујичић.

“Грујичићева је једно вријеме много радила на тој теми и подаци до којих је долазила, нажалост, показују да осиромашен уранијум и те како има утицаја. Колико и у којем проценту, вријеме ће доказати”, рекао је Станетић.