Универзитетски клинички центар Републике Српске данас је посјетило 20 студената Медицинског факултета из Косовске Митровице који су обишли организационе јединице и упознали се са начином функционисања највеће здравсвене установе у Републици Српској. Посјета је организована у оквиру научно- стручног скупа „Студенти у сусрет науци“ који се ове године у Бањалуци одржава по 15 пут. У склопу СтЕС-а одржавају се сесије из шест различитих области и то природне науке, друштвене науке, хуманистичке науке, инжењерство и технологија, биотехничке и пољопривредне науке и здравствене науке. Из области здравствених наука учествује 58 учесника, а кроз овај програм студентима је омогућено студентима да посјете УКЦ Републике Српске који је уједно и научно наставна база за будуће медицинске професионалце.
Генерални директор проф. др Владо Ђајић је изразио је задовољство што је студентима Медицинског факултета из Косовске Митровице показан УКЦ Републике Српске и што су имали прилику да виде како је установа опремљена, те са каквим апаратима располаже, каква је организација и какви стручњаци овдје раде.
„Упутили смо им позив да у склопу своје едукације и на Медицинском факултету, а и након завршетка могу да обаве овдје одређене едукације, усавршавања како и када њима одговара, те да могу да бирају клинику гдје ће се да се едукују“, рекао је проф. др Владо Ђајић. Такође, пожелио је студентима из Косовске Митровице пожелио угодан боравак у Бањалуци и да поред предавања уживају и у љепотама овога града.
Предсједник Савеза студената Медицинског факултета у Бањалуци Владан Гашић је рекао да студенти овог факултета у УКЦ Републике Српске од треће године па на даље обављају све своје вјежбе.
„Драго нам је да можемо да покажемо студентима из Косовске Митровице гдје се ми едукујемо и да они сами препознају значај УКЦ Републике Српске, пошто је ова здравствена установа једна од водећих и најбољих здравствених установа у региону“, рекао је Владан Гачић.
Он је похвалио студенте са Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици , истичући да је у Бањалуку дошао рекордан број студената са овог Универзитета – 58, који ће у наредна три дана да учествују у раду научно -стручног скупа „Студенти у сусрет науци“, гдје ће излагати радове, али и дружити се са будућим колегама.
Предсједник Студентског парламента Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици Слађан Трајковић рекао је да су након обиласка УКЦ Републчике Српске утисци сјајни. Он је рекао да је медицинско особље љубазно, те да су организација рада и опрема одлични. Он је позвао колеге из Бањалуке, кад се стекну могућности, да посјете Косовску Митровицу, факултет и Клиничко болнички центар у овом граду.
Трајковић је рекао да је сједиште приштинског Универзитета неких 20 година у Косовској Митровици која је подијељена на два дијела, на сјеверни и јужни, додавши да се Универзитет налази у сјеверном дијелу који је у односу на Бањалуку доста мањи. „У складу са тим имамо мањи број пацијената који пролази кроз наш Клиничко-болнички центар и Медицински факултет. Начин организације на нашем факултету и КБЦ је сличан као и овде, али морам да кажем да УКЦ Републике Српске има савременију технику у односу на нас, нажалост политичка ситуација је таква да имамо одређене препреке у функционисању“, закључио је Слађан Трајковић.