У УКЦ Републике Српске одржао се WINFOCUS USLS основни курс ултразвука за примјену у хитној и интензивној медицини. WINFOCUS USLS (World Interactive Network Focused On Critical Ultra Sound) је свјетска интерактивна мрежа, која је усмјерена на примјену и развој Поинт-оф-Царе прегледа ултразвуком ради ефикаснијег збрињавања и лијечења животно угрожених пацијената.
Предавачи су били чланови WИНФОЦУС удружења из Словеније и то др Витка Вујановић, др Грегор Просен и др Таја Рукавина.
WИНФОЦУС УСЛС основни курс у УКЦ Републике Српске похађало је 15 полазника и то љекари који раде и дежурају у Ургентном центру. Такође су присуствовали љекари специјалисти и специјализанти анестезије, интерне и ургентне медицине.
Проф. др сц. мед. Владо Ђајић се захвалио свим предавачима на курсу, те истакао да курс доприноси унапријеђењу рада свих љекара који су ангажовани у Ургентном центру и интензивним јединицама. Он је истакао да је УКЦ Републике Српске постала прва интернационална болница у БиХ, гдје готово сваки дан долазе стручњаци из читавог свијета да едукују запослене, а и велики број запослених из наше установе је на разним едукацијама у Европи и свијету. Од данашњег курса који се одржава зависиће животи наших пацијената. “Циљ нам је да љекари који раде у Ургентном центру и интензивним јединицама што прије савладују технику брзе дијагностике обољења што је предуслов да можемо брзо лијечити такве пацијенте”, истакао је проф.др Ђајић.
Др Славица Зељковић начелница Ургентног центра је истакла важност континуиране едукације у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и актуелног курса. „Значај едукације је што поред љекара Ургентног центра учествују и колеге из других клиника УКЦ-а. Овом едукацијом су обухваћени и љекари који раде у реанимацији, а који збрињавају најтеже пацијенте гдје је сваки минут важан за исход лијечења пацијента. То је за нас један нови концепт дијагностике тих пацијената.“, истакла је др Зељковић.
Др Витка Вујановић је истакла да се радује сарадњи са колегама УКЦ-а и жеља јој је да помогну колегама у Бањалуци да буду самостални на том путу.
Др Грегор Просен је рекао да му је драго што су љекари из УКЦ-а мотивисани за курс који се у Словенији одржава већ 13 година. То је концепт који је у свијету модеран са стандардом који се очекује од љекара и то се од данас примјењује овдје у УКЦ-у Републике Српске.