У  УКЦ Републике Српске је у периоду од 24.11. до 26.11.2022. године одржана тродневна едукација (практични и теоретски дио) из области тријаже пацијената. Обука је била веома динамична са много питања и том приликом су гошће из Словеније Радојка Милојка Брадарић, главна сестра Завода за ургентну неурологију Клинике за неурологију, Вида Брачко из Ургентног хируршког блока Хируршке клинике и Мајда Цотич Андерле, координаторка за квалитет у области сестринства говориле о значају тријаже, тријажи масовне несреће у болници, уз осврт на тријажу у Служби хитне помоћи (примарни ниво), процесу имплементирања тријаже у здравственим установама у Словенији, те врстама тријаже у УКЦ Љубљана.

Проф. др Владо Ђајић се захвалио гошћама на одржаној едукацији медицинског особља УКЦ Републике Српске. “Што се тиче едукације која је одржана веома је важно да се уради добра тријажа болесника од које јако често зависи и живот пацијента. Надам се да ћемо наставити сарадњу и да ће наше сестре отићи  у Љубљану да виде на лицу мјеста како медицинске сестре раде тријажу”, рекао је проф. др Владо Ђајић.

 Начелница Ургентног центра УКЦ Републике Српске др Славица Зељковиц се захвлалила гошћама на одржаној едукацији, те напоменула важност медицинских сестара и саме тријаже. “Едукација медицинског особља је континуирани процес у УКЦ Републике Српске. Посебно је задовољство овај пут што је ријеч о сестрама. Тријажа у Ургентном центру је веома важна и корисна тема”, рекла је др Зељковић.

 Радојка Милојка Брадарић, главна сестра Завода за ургентну неурологију Клинике за неурологију се захвалила на позиву и истакнутом повјерењу за држање едукације на тему тријажа. “Медицинско особље УКЦ Републике Српске може све да оствари што је и замислило. Све што смо ми добили желимо и вама да пренесемо за што бољи рад са пацијентима.”, истакла је Радојка Милојка Брадарић.

Вида Брачко је истакла задовољство због сарадње са УКЦ Републике Српске и радује се будућој сарадњи. “ Јако је важно да медицинске сестре буду добро едуковане у области тријаже, те да препознају хитноћу код сваког пацијента”, рекла је Вида Брачко.

Координаторка квалитета у сестринству Мајда Цотич Андерле је истакла важност добре тријаже пацијената. “За добру обуку медицинске сестре у области тријаже је потребно велико знање из разних области медицине. Веома ме весели сарадња са УКЦ Републике Српске и велика је част пренијети знање које ми имамо медицинском особљу ове установе”, рекла је Мајда Цотич Андерле,

Главни техничар Ургентног центра Ранко Палачковић је изразио своје задовољство и захвалност руководству УКЦ Републике Српске и гошћама на одржаној едукацији. “Јако је важно улагање у сестринску струку и захвалан сам на сарадњи са медицинским особљем из Љубљане за стручно предавање”, изјавио је Ранко Палачковић.