Први децембар је Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а и обиљежава се сваке године с циљем подизања свијести о пандемији АИДС-а, узрокованој ширењем ХИВ инфекције. Обиљежавање овог дана представља прилику за људе широм свијета да се уједине у борби против ХИВ инфекције, да покажу подршку особама које живе с ХИВ инфекцијом, и да се присјете оних који су умрли од посљедица болести. У овој години уведена су два нова антивирусна лијека за лијечење обољелих од ХИВ инфекције, а интензивни преговори са Фондом здравственог осигурања Републике Српске су у вези увођења још једног савременог новог лијека. Од 1. децембра. 2021. до данас регистровано је 26 нових пацијената, од тога је 22 укључено на терапију.

Поводом Дана борбе против ХИВ/АИДС-а Клиника за инфективне болести УКЦ Републике Српске је данас, четвртак 1. децембра 2022. Године, организовала бесплатно, добровољно и анонимно тестирање за све заинтересоване грађане на вирус ХИВ-а. Тестирање се вршити брзим, рапид тестовима.

Начелница Клинике проф. Др Антонија Верхаз нагласила је да је важно да се разговором диже свијест јавности о овом обољењу. „На почетку је ово била болест о којој се ништа није знало, коју је пратила велика стигма, велика дискриминација, страх, међутим медицинска струка је уложила велике напоре да разумију ову болест, а нарочито је уложила напоре у дијагностику и терапију. Данас можемо рећи да се ради о хроничној вирусној инфекцији, која се јако добро држи под контролом захваљујући моћној , ефикасној и сигурној терапији за пацијенте. Ради се о болести која се добро може превенирати током цијеле године. Ми током године желимо да подигнемо свијест о значају тестирања, а то значи рано откривање болести што доводи до раног лијечења болести што је предуслов да особа остане у добром здравственом стању. У задњих годину и по смо добили два нова лијека којима се наши пацијенти лијечи“, рекла је проф.др Верхаз.

Др Бранкица Малешевић, инфектолог Клинике за инфективне болести УКЦ Републике Српске је нагласила важност раног тестирања на вирус. „У Републици Српској тренутно је 173 регистрованих пацијената. Од 1. децембра 2021. до данас регистровано је 24 нових пацијената, од тога је 22 ХИВ позитивно, а 4 особе које су се јавиле у касној, терминалној фази односно фази АИДС-а. Нажалост двије особе су преминуле. Тестирањем започињемо лијечење пацијента. Што се тиче другог начина преноса имамо и трансмисију путем крви, нестерилне игле код корисника дроге. Имамо нажалост и један случај вертикалног пренса тј. са мајке на дијете“, објаснила је др Малешевић.

Др Борко Павлица специјализант инфектолог Клинике за инфективне болести УКЦ Републике Српске је нагласио да се поводом Дана борбе против ХИВ/АИДС-а ставља већи акценат на само тестирање које се врши сваки  радним даном од 07 до 15 часова.

„Јако је битно нагласити да је тестирање анонимно и особа се само уписује под редним бројем под којим је дошла. То је први корак ка превенцији ширења вируса ХИВ. Упутница и подаци нису потребни. Тестирање се врши узимањем капиларне крви, односно крв из прста и резултати буду за десетак минута.“